Основната слабост, която е допусната, е била при регистрацията на

...
Основната слабост, която е допусната, е била при регистрацията на
Коментари Харесай

Уволняват шефа на БАБХ в Кюстендил заради изоставените коне

Основната уязвимост, която е позволена, е била при регистрацията на животновъдния обект. След като е нямало естествени условия на живот на конете, не е трябвало обектът да получи позволение. Затова шефът на кюстендилската дирекция на Агенцията за сигурност на храните ще бъде уволнен, изясни министър Румен Порожанов по bTV.

Той добави, че евентуално ще понесат отговорност и чиновниците, които са го ревизирали.

Порожанов напомни, че сега може да се кандидатства за дотация за развъждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, само че дружно с това притежателите взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лева за декар. После обаче множеството притежатели на коне ги пускат да се разхождат на независимост, а това от една страна заплашва живота им, от друга – основава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

"Правим разбор при какво равнище би трябвало да смята, че една порода е изчезваща и рядка “, посочи Порожанов.

По думите на министъра притежателят на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде глобен посредством заплащанията .

Още 3 от изоставените в планината коне са умрели >>

"Петър Пищалов е развил своята активност през последните две години, за която е получавал евросубсидии. Той е заявил 1800 декара пасища и е получил дотации. Документално обаче той няма нарушавания. Неговата виновност е в метода, по който гледа тези животни и допускането на гибелта им, за което той ще си получи глобата ", сподели Порожанов.

Министърът уточни, че казусът е главно в администрацията, само че нямало по какъв начин да се вършат непрекъснати инспекции, това ставало по сигнали.

"Когато едни животни излязат от фермата, те би трябвало да получат така наречен пътен лист и да се знае къде са. Сега започваме инспекции във всички обекти в страната “ , разяснява Румен Порожанов.

Разпитаха Пищалов: Друг е отговорен за гибелта на конете! >>

За бензиностанциите

За ведомствените бензиностанции на земеделските производители той разяснява, че те фактически имат потребност от тях и в последна сметка са крайни консуматори, а не търговци. Контролът би трябвало да е на входа, в случай че има злоупотреби, те би трябвало да бъдат глобени, само че земеделските производители няма по какъв начин да зареждат на постоянни бензиностанции – по какъв начин ще влизат там, по какъв начин ще зареждат през нощта, разяснява министърът на земеделието.

За отбраната българските артикули

Той увери, че се приготвят документите за отбрана на българското кисело мляко, саламурено сирене, лютеницата и други обичайни артикули. Асоциациите на производителите би трябвало да внесат документите при нас, с цел да ги внесем в Европейската комисия, изясни Порожанов.

За двойния стандарт

Земеделското министерство е изследвало още 60 хранителни продукта – наличие на етикета и цени в Западна Европа и у нас, и още веднъж има индикации за двоен стандарт, сподели още министърът. Данните от последната инспекция ще бъдат оповестени след Великден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР