Основна част от зелената енергия в България се произвежда от

...
Основна част от зелената енергия в България се произвежда от
Коментари Харесай

Сушата и спирането на вецовете може да провали изпълнението на целите за ВЕИ

Основна част от зелената сила в България се създава от ВЕЦ-овете и лимитираната им активност може да обърка сметктие с осъществяването на задачите за дял на ВЕИ.

© Николай Николов Заради мощно пониженото произвеждане на ток от водноелектрическите централи има заплаха България да не успее да извърши уговорките си към Европейски Съюз за дял на зелената сила. По данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) през предходната година производството от Водноелектрическа централа е нямаляло с цели 37% по отношение на 2018 година, а точно то образува две трети от зеления ток в страната. От началото на 2020 година спадът при активността на водните централи е даже още по-голям - с към 50% по отношение на така и така ниските миналогодишни стойоности.

Целта за дял на ВЕИ, която Бълагрия би трябвало да реализира, е 18% към 2020 година Според данните на Евростат това е изпълнено още през 2013 година, а през 2018 година делът на електрическата енергия, създадена от възобновими енергийни източници, е бил малко над 22%. Като тук се има поради брутното енергийно ползване, в което влиза и токът за лични потребности, в това число за самите централи, които го създават. Обобщени данни за 2019 година към момента няма, само че е несъмнено, че понижението ще е доста.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няма вода, няма ток

В безспорни стойности съгласно справките на ЕСО създадената през предходната година зелена сила в България е 6 324 792 МВтч. От нея 3 323 185 МВтч са пристигнали от Водноелектрическа централа, а останалото е от слънчеви, вятърни и централи на биомаса.

През 2018 година обаче общата зелена сила е била 8 129 764 МВтч, от които 5 285 153 МВтч са дело на водните централи. Казано другояче, поради понижената активност на вецовете страната е произвела с 22% по-малко зелената сила през 2019 година Ако наклонността за суша се резервира и тази година, е допустимо токът от ВЕИ да бъде с една трета по-малко от 2018 година

Как е в Европа

Най-актуалните данни за зелената сила на европейската статистическа работа Евростат са за 2018 година Според тях междинното ниво за каузи на ВЕИ в производството на ток в Европейски Съюз е 32%. На първо място в " класацията " са Австрия, Швеция и Дания, в които сред 60 и 70% от творби ток идва от ВЕИ, главно от Водноелектрическа централа. Германия да вземем за пример е на осмо място с към 38% електрическа енергия, създадена от възобновими източници. България е на 16-а позиция с дял от 22%.

Последни в Европа по произвеждане на ток от ВЕИ са Малта, Унгария, Люксембург и Кипър - под 10%, демонстрират данните на Евростат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР