Основателят на управляващата 150 млрд. щ. долара инвестиционна компания Бриджуотър

...
Основателят на управляващата 150 млрд. щ. долара инвестиционна компания Бриджуотър
Коментари Харесай

Рей Далио: САЩ имат нужда от доза китайски колективен просперитет

Основателят на ръководещата 150 милиарда щ. $ капиталова компания " Бриджуотър асошиейтс " - Рей Далио - упорства страните, сред които и Съединените щати, да свият пропастта сред небогати и богати и хвали устрема на Пекин към всеобщо богатство.  

Натискът на китайския президент Си Дзинпин оказва помощ за по-равностойно преразпределение на благосъстоянията и на  опциите измежду популацията и оказва помощ на стопанската система да употребява по-широк кръг гении, съобщи милиардерът по време на инвестиционна конференция на " Ю Би Ес груп " при започване на седмицата. Той прибавя, че интернационалните вложители постоянно схващат погрешно акцията на китайското управление и се опасяват, че страната се връща към комунистическия си модел от времето на Мао Дзедун.

" Първо натрупвате благосъстояние, по-късно преценявате да споделите положителния си късмет по по-равностоен метод ", посочва  посредством видеовръзка Далио - отдавнашен поддръжник на азиатския тигър. Той прибавя, че и " Съединени американски щати, посредством личната си система, се нуждае от повече споделен разцвет, както и доста други страни ".

Коментарите на Далио се появяват месец и половина откакто предходна неговата позиция в изгода на Китай провокира рецензии от ред политици и сътвори напрежение с някогашния основен изпълнителен шеф на личния му фонд - Дейвид Макормик, който желае да се кандидатира за сенатор.

Пекин, който поставя старания да се оправи с разширяващата се обществена бездна сред небогати и богати, включи в борбата и регулаторите, по-специално в региона на софтуерния бранш, предизвиквайки сериозна паника в вложителите. Властите се пробват също да лимитират, съгласно правитеството, непотребните публични ексцесии, сред които фанатичното поклонение към звездите, пренаселените профилирани частни учебни заведения и видео игрите. В резултат, борсовият показател MSCI China Index загуби съвсем 23% през предходната година - най-дълбокият спад от 2008-а, поради опасенията на вложителите за политическата и регулаторна среда в изискванията на пандемията от COVID-19. 

Почти 40 години Далио споделя какъв брой е удивен от Китай и е звучен, понякога даже спорен, бранител на страната и на нейното държавно управление. През 1995-а милиардерът изпраща по това време 11-годишния си наследник Мат да живее и да върви на учебно заведение в Пекин за една година.   

" Никой не знае от къде ще дойдат най-талантливите - от средите на бедните, на неоправданите или на най-добре образованите ", изяснява Далио устрема на държавното управление към споделено благоденствие. И прибавя, че по този метод стопанската система ще стане по-преуспяваща, а системата - по-справедлива.   

През октомври 2021-а милиардерът съобщи, че е подготвен да заплаща повече налози вкъщи, в случай че знае, че парите ще бъдат употребявани за положителни дела, примерно - за създаване на идентични благоприятни условия и за по-голяма продуктивност. 

Непрестанните регулаторни нападения на Пекин разделиха Уолстрийт, пораждайки спекулации кой ще е следващият посечен. Джордж Сорос подлага на критика политиката на Си Дзинпин и съобщи през " Уолстрийт джърнъл " през предходната година, че " наливането на милиарди долари в Китай сега е трагична неточност ". А световният капиталов шеф на " Гугенхайм партнърс " - Скот Майнърд - показа през октомври, че азиатският исполин " не става за вложения ".

За разлика от тях, Далио твърди, че Съединените щати са доста по-рисково място за вложения въз основа на критерии като генериране на стопански доходи против разноски, активи против пасиви, както и вътрешният ред в страната и вероятността от външни спорове. По оценка на милиардера, Америка дава отговор на повече от тези рискови детайли, както и на още някои: нивото на обучение, конкурентните преимущества и други, които са в крах. Що се касае до технологиите, които към момента са ярък лъч за Вашингтон, степента на смяната е по-бавна в сравнение с в Китай, прибавя Далио. 

" Бриджуотър " ръководи китайски държавни пари от 1993-а, в това число към 5 милиарда щ. $ за държавния фонд " Чайна инвестмънт корп. " и за административната организация - Държавна администрация за валутен продан. През ноември 2021-а фондът на Далио набра 8 милиарда юана (1.3 милиарда долара) за нов частен фонд в Китай, с което го трансформира в най-големия световен хеджингов състезател в страната. 

Милиардерът провокира бурно неодобрение вкъщи с " китайските " си мнения по време на изявление по " Си Ен Би Си " на 30 ноември, в това число на Макормик. Тогава Далио попита: " Не би трябвало ли да влагам в Съединените щати поради личните ни проблеми с човешките права и поради други неща? " И добави за Китай: " Като йерархична страна те се държат като непоколебим родител ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР