Основателят на Ozone.bg Иво Джоков успешно консолидира нишовия бизнес на

...
Основателят на Ozone.bg Иво Джоков успешно консолидира нишовия бизнес на
Коментари Харесай

Ускореният пулс на Ozone.bg

Основателят на Ozone.bg Иво Джоков сполучливо консолидира нишовия бизнес на видеоигри в България

© Надежда Чипева Компанията за онлайн търговия Ozone.bg закупи последната останала верига физически магазини за видеоигри Pulsar.След придобиването Ozone.bg ще се цели към общи доходи от 50 млн. лева през идната година.В същото време книгите може да надминат видеоигрите като най-голямо перо в онлайн продажбите на компанията Иво Джоков може да е затворен човек, когато става дума за говорене пред медии, само че не по този начин стоят нещата, когато става дума за бизнес. Създателят на компанията за онлайн търговия Ozone.bg сполучливо консолидира профилирания пазар на видеоигри в България, откакто през юли компанията му сполучливо закупи последната останала физическа верига магазини в този бранш, Pulsar. Историята е любопитна заради няколко аргументи. Първата е, че Джоков е бил клиент на Pulsar преди години, в ерата на интернет клубовете. А втората е, че с придобиването на компанията Ozone.bg затварят вратата за нахлуване на българския пазар на чешката JRC.

" В началото се бяхме фокусирали върху Pulsar като конкуренция и постоянно се мерехме с тях. Последните няколко години обаче загубихме интерес и започнахме да следим Amazon и други интернационалните търговци, тъй като хората започнаха да си купуват игри от чужбина ", споделя Джоков. " Оказа се обаче, че Pulsar имат една своя лична клиентела, която не се интересува дали можеш да си купиш една игра онлайн или от чужбина на по-ниска цена. Там клиентът отива и си я купува. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Спри конкуренцията, преди да пристигна

Първоначалната концепция на Ozone.bg е да сътвори свои лични физически магазини, само че тази задача се оказва сложна, изключително когато нямаш предходен опит. Затова насоката се трансформира и Джоков стартира да преглежда концепцията за придобиване на Pulsar – именита измежду българските гейминг среди верига магазини, която продължава да съществува с стеснен брой обекти, главно в моловете в огромните градове. На пръв взор сливането е съвсем сред равни - сдружението зад Ozone.bg - " Озон ентъртейнмънт " има доходи от 15.7 млн. лева за 2018 година, а " Пулсар " - 9.95 млн. лева Разликата е, че равнището на приходите на Pulsar е едно и също за последните пет години. В същия интервал, от 2013 година насам, оборотът на Ozone.bg е повишен над 15 пъти.

В същото време Pulsar към този момент договаря за продажба, само че на задгранична компания – чешката JRC, европейски търговец на видеоигри, който желае да се разшири в посока България и Румъния. " В Румъния те навлязоха сполучливо, само че в България бяха спрени от нас. Причината беше, че нашата оферта беше по-добра ", споделя Джоков. " За нас беше стратегически значимо да придобием Pulsar, а те при всички приложения излизаха от играта. "

Бизнесът с видеоигри е колкото елементарен, толкоз и комплициран. На процедура оборотите на всички търговци са подвластни от това дали на пазара през дадена година ще се появят мощни заглавия от страна на геймстудията, или – в най-хубавия случай – нова подпора от колосите Sony, Microsoft и Nintendo. Сложната част се състои във все по-масовото нахлуване на онлайн магазините като Steam и Epic Store. Според Джоков пазарът на игри е доста повече от физическите магазини. Заради световните онлайн търговци да вземем за пример пазарът на компютърни игри е на процедура загубен за Ozone.bg, добавя основателят на компанията. " Цифровата дистрибуция е предизвикателство за нас и точно по тази причина желаеме физически магазини, с цел да хванем по-голяма част от пазара ", споделя Джоков.

Засега марката на Pulsar няма да бъде променян. Джоков споделя, че не може да си разреши разбърквания тъкмо преди най-силния интервал за годината – месецът към Коледа. " При нас всичко е доста накриво. Около 40% от оборота ни идва сред 19 ноември и 22 декември. Тоест за един месец обработваме толкоз поръчки, що се касае за останалите 11 месеца ", споделя той. Добавя, че упованията му са софтуерното мислене на екипа на Ozone.bg да се отрази и на към този момент чисто физическите магазини.

Инвазията на книгите

Ozone.bg стартира съществуването си през 2008 година като уебсайт за продажба на игри, само че през 2013 година минава към, най-общо казано, търговец на развлечение. Основните аргументи са две: първата е голямата взаимозависимост на бизнеса от производителите на игри и конзоли, а втората е, че по този метод Джоков се надява да обхване по-широк набор от консуматори. Клиентите на Ozone.bg са всеобщо сред 18- и 35-годишна възраст, което оставя огромно поле за уголемение. " Ако продаваш единствено гейминг, по този начин пропускаш майките и бащите да вземем за пример ", споделя Джоков. " Ако те към този момент са ти клиенти, тъй като са си купили от теб книги, е доста по-лесно да се сетят за теб, когато желаят да купят игра или подпора за подарък. "

Днес Ozone.bg предлага доста неща – от игри и гейминг външна страна, през електроника, играчки и музика, до книги. В книжния бизнес компанията навлиза след придобиването на " Книга за теб ", дребен търговец на книги, тогава благосъстоятелност на сегашния зам.-главен редактор на " Сиела " Христо Блажев.

" Купихме компанията, с цел да забележим по какъв начин работи бизнесът с книги. Той е извънредно чалнат. Работим с над 350 контрагента и търговията с книги е, меко казано, тежка. Но те подвигат размера на поръчките и ни разрешават да вършим неща, като да вземем за пример наша лична логистика ", споделя Джоков.

В момента игрите дават отговор за 30% от оборота на Ozone.bg, към момента най-голямото перо на компанията. Скоро това може да се промени, тъй като книгите стават все по-голяма част от приходите на компанията, а към тях може да се добави и фактът, че самата компания към този момент си има лично издателство, през което издава книги на блогъри. Разликата е, че даже книгите и игрите към този момент да са съвсем на едно и също равнище, оборотът от книги идва от десетократно повече поръчки.

Активно, не пасивно

Според Джоков немалка част от времето му минава в това да мисли мотив за акция за събаряне на цените. " Ние не разчитаме на пасивни продажби, просто да сложиш продуктите си и да чакаш някой да ги купи. Активни сме и разбрахме, че не може просто по този начин да сваляш цените, необходим е мотив за клиентите ", споделя той и дава образец с тазгодишния ден на книгата (23 април), когато Ozone.bg прави най-успешната си книжна акция. При игрите е по-различно, тъй като там промоциите постоянно се постановат от самите производители. " В момента да вземем за пример имаме дълга гейминг акция, имаме и учебна акция. Трябва постоянно да привличаме хората. "

Разширението на бизнеса отвън гейминга значи и друго – складът на компанията скоро ще се окаже прекомерно дребен. В момента той е 1500 кв.м, а в този момент се построява нов с повърхност 5000 кв.м, на няколко равнища и с частична роботизация.

Всичко това – бързоразвиващ се онлайн търговец, придобиване на физически магазини, съвременни роботизирани хранилища – вършат неизбежно оприличаването на Ozone.bg на " българския Amazon ". Джоков обаче не е склонен. " Ние не желаеме да бъдем общ магазин като Amazon. Ozone.bg би трябвало да има еднаквост, устременост, хората да го свързват със развлечение ", споделя той. " Не можем и не желаеме да продаваме памперси, котешка храна или хладилници. "

Джоков приключва с задачите пред бъдещето на Ozone.bg: 50 млн. лева доходи дружно с Pulsar за 2020 година, както и в допълнение уголемение. " Засега единствената нова категория, която считаме да прибавим, е секция за спорт и занимания на открито. Другият ни фокус ще бъдат електронните книги, които остават неразвити в България ", приключва той. Докога очаквате да поддържате тези темпове на напредък?

Ние сме млади. Дори да съществуваме от 2008 година, действително започнахме да се развиваме 2013 година През тази година имахме 1 млн. лева оборот и от този момент вършим към 60-70% скок всяка година. Толкова сме заложили и за тази, само че истината е, че и ние самите не знаем докога можем да продължим с тези скокове. Мислили сме и за уголемение отвън България, само че за момента единствено си мислим и не е на дневен ред.

Досега постоянно сте били онлайн, а в този момент ще имате физически магазини. Каква ще бъде главната разлика?

Физическите магазини са забавно предизвикателство. В Съединени американски щати да вземем за пример има серия онлайн търговци, които слизат надолу към физическия сегмент. Традиционният ритейл е много " забил " във връзка с това по какъв начин се прави бизнес и считам, че нашият софтуерен ноу-хау ще може да раздвижи ситуацията. Ние мислим доста софтуерно, а малко наши съперници разсъждават по този метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР