Основателят на известната частна охранителна фирма Блекуотър“, Ерик Принс, е

...
Основателят на известната частна охранителна фирма Блекуотър“, Ерик Принс, е
Коментари Харесай

САЩ може да замени редовната си армия в Афганистан с наемници

Основателят на известната частна охранителна компания „ Блекуотър “, Ерик Принс, е възобновил апелите си към Белия Дом да изпрати наемническа войска в Афганистан, вместо постоянната американска армия, написа The Hill. Подобен ход би срещнал поддръжка от Джаред Къшнър, Главният консултант на Доналд Тръмп и негов доведен наследник, а различен последовател на тази концепция е някогашния Главен пълководец на Белия Дом – Стивън Банън.

През месец юли, в американската преса излезе информация, че от Белият Дом са наели Принс и поддръжника на Тръмп – Стивън Файнберг – милиардер и притежател на военния мега-контрактор DynaCorp International – да „ измислят други възможности на проекта на Пентагона, който желае да изпрати в Афганистан още бойци. “

Принс написа публикация, в отговор на изявленията и акцентира, че намира думата „ наемник “ за пейоративна. От изданието The Hill напомнят, че компанията му (преименувана на няколко пъти, откакто „ Блекуотър “, стана име, свързвано с неуспехите в Ирак) съществува, с цел да печели.

След войната в Ирак, Принс продаде каузи си в „ Блекуотър “ (в момента компанията се споделя „ Академи “(Academi)) и основа Група за гранични услуги(Frontier Services Group) или ФСГ, компания, която се занимава с логистика и сигурност, със седалище в Хонгконг и финансирана от китайското държавно управление.
Принс, чийто брат е Министърът на образованието на Съединени американски щати Бетси де Вос, наподобява в същото време е работил за възобновяване на частния си паравоенен бизнес, посредством разнообразни юридически хватки, които провокираха възбуждането на следствие от страна на органите на реда, които го подозират в пране на пари и опити да посредничи за военни услуги на една от фракциите в Либия.

Според някои изявления в пресата (на Washington Post и др.), Принс скрито се е срещал с съветски представител на Сейшелските острови през месец януари, като, съгласно някои, това е част от интервенция за определяне на „ скришен канал за връзка сред Москва и Доналд Тръмп “.

Принс упорства, че „ преструктуриране “ на войната в Афганистан – посредством потреблението на наемници (много от тях, най-вероятно чужденци) като „ президентски пратеници “ – ще понижи бюджетните разноски и ще даде на американските бойци „ вероятен излаз “. Освен това, съгласно Принс, замяната на постоянната амрия с корпоративна, би било прекомерно демократично, защото, както споделя той, „ Тръмп е нает, с цел да промени държавното управление ни “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР