Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше намерен за виновен за

...
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше намерен за виновен за
Коментари Харесай

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседатели

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше открит за отговорен за кражбата на милиарди долари от клиенти на сриналата се крипто борса. Прокурорите нарекоха дейностите му една от най-големите финансови измами в историята на Съединени американски щати, написа The Wall Street Journal.

Съдебните заседатели в Ню Йорк взеха решение, че Банкман-Фрийд е отговорен по всичките седем обвинявания, пред които беше изправен. Това обаче не поставя крайна точка на зашеметяващото проваляне на тогавашния крипто необут, оказал помощ за катапултирането на FTX в мощна комерсиална платформа, която спонсорира спортни тимове и пуска блестящи реклами с присъединяване на звезди, измежду които Том Брейди, Жизел Бюндхен и Лари Дейвид.

Банкман-Фрийд може да бъде изправен преда съда през март по спомагателни обвинявания, свързани с банкови измами и подкупи. Тези обвинявания бяха добавени след първичното обвиняване и отделени от първия развой заради правосъдни разногласия на Бахамските острови по отношение на изискванията на изгонването му.

78-годишният областен арбитър Луис Каплан, председателстващ процеса, е инструктирал прокурорите да уведомят Банкман-Фрийд до 1 февруари, в случай че възнамеряват да продължат с тези обвинявания.

FTX ненадейно се срина преди година, като клиентите на борсата изгубиха милиарди долари. 31-годишният Банкман-Фрийд беше упрекнат през декември 2022 година и се съгласи да напусне дома си на Бахамските острови, с цел да бъде изправен пред редица обвинявания в машинация в Ню Йорк. Към края на едномесечния развой той предприе рискована стъпка да свидетелства в своя отбрана, напомня WSJ.

Съдебните заседатели, от които девет дами и трима мъже на възраст от 33 до 68 години, включващи капиталов банкер, гимназиален библиотекар и обществен служащ, са стигнали до решението си единствено след няколко часа разисквания, показва WSJ. При неговото изговаряне Банкман-Фрийд е навел глава, а майка му се е разплакала, написа още изданието.

Датата на изговаряне на присъдата е избрана за 28 март 2024 година Банкман Фрийд може да получи десетки години затвор.

„ Уважаваме решението на журито само че сме доста разочаровани от резултата “, сподели юристът на обвинения Марк Коен. " Г-н. Банкман-Фрийд твърди, че е почтен и ще продължи пламенно да се бори с обвиняванията против него. “

За федералните прокурори присъдата е предстояща победа, след бурното дело, включващо 18 очевидци.

„ Въпреки че промишлеността на криптовалутите е нещо ново, както и играчите в нея като Сам Банкман-Фрийд са нови, този тип корупция е остаряла като времето “, счита прокурорът Деймиън Уилямс.

Прокурорите обявиха, че Банкман-Фрийд е лаком милиардер, който е лъгал клиенти, вложители и кредитори, до момента в който е летял с частни самолети и е имал другарски отношение с сегашни и някогашни президенти.

Прокурорите показаха доказателства, че Банкман Фрийд е бил архитектът на скица за източване на пари от FTX за погашение на задълженията на хедж фонда му Alameda Research, финансиране на рискови вложения, пазаруване на първокласни недвижими парцели и покриване на стотици милиони долари в политически дарения.

Най-близките някогашни съдружници на създателя на FTX свидетелстваха, че Банкман-Фрайд ги е насочвал да правят закононарушения, включващи загадка смяна на кода на FTX, допускащ на Alameda да заема на практика неограничени суми от борсата. Каролайн Елисън, основният очевидец на прокурорите и някогашна другарка на Банкман-Фрийд, сподели на правосъдните заседатели, че до момента в който е била основен изпълнителен шеф на Alameda, той я е инструктирал да поправя балансите, с цел да заблуди кредиторите на хедж фонда. Лъжата и кражбата са я държали в „ непрекъснато положение на боязън “, сподели тя.

Адвокатите на Банкман-Фрийд от своя страна обявиха, че той не е филмовият изверг, както прокурорите го разказват, а разпален по математиката бизнесмен, опитващ всичко допустимо да построи бизнес в нововъзникваща промишленост. „ В действителния свят, за разлика от света на филмите, нещата могат да се объркат “, сподели юристът му Марк Коен на журито.

В първия ден от свидетелските си показания самият Банкман-Фрийд съобщи пред правосъдните заседатели, че е бил доброжелателен състезател в „ Дивия крипто запад “ и че постоянно се е срещал със законодатели във Вашингтон с вярата да построи регулаторна рамка за промишлеността. Той сподели, че в никакъв случай не е мамил клиенти, само че съжалява, че не е въвел по-добро ръководство на риска във FTX преди колапса му през ноември 2022 година „ Със сигурност трябваше “, сподели той, представен от WSJ.

При кръстосаните разпити Банкман-Фрийд се обърка, защото прокурорът сравняваше многото му обществени изказвания с персоналните му в опит да покаже, че е измамник. Обвиняемият даде уклончиви отговори и сподели, че не си спомня мненията, представени от прокурорите. По време на заключителните причини помощник-прокурорът на Съединени американски щати Николас Рус сподели на правосъдните заседатели, че Банкман-Фрийд е споделил, че не си спомня най-малко 140 пъти. „ Той подходи към всеки въпрос по този начин, като че ли горе е долу, а долу е горе “, сподели Рус.

Банкман-Фрийд основава FTX през 2019 година До 2021 година борсата има милиони клиенти и близо 1 милиард $ годишен доход, свидетелства той. Борсата изпадна в колапс, откакто крипто уебсайтът CoinDesk разгласява при започване на ноември 2022 година нещо, което се предполагаше, че е изминал баланс на Alameda, довел до приключване на потребителски средства на FTX.

Делото бе построено към показанията на Каролайн Елисън и двама други членове от вътрешния кръг на Банкман-Фрийд, всички от които се съгласиха да сътрудничат на прокурорите, откакто се признаха за отговорни за машинация и други закононарушения. Триото взаимно удостовери разказите си, подкрепени от документи и онлайн диалози, които прокурорите демонстрираха на журито. И тримата очевидци показаха Банкман-Фрийд като мозъка на измамата и го упрекнаха, че е прикривал следите си, в това число посредством потребление на функционалност за автоматизирано заличаване в приложения за известия.

Нишад Сингх, другар от детството на Банкман-Фрийд и някогашен инженерен шеф на FTX, свидетелства, че е схванал през септември 2022 година, че Alameda е употребила 13 милиарда $ потребителски средства на FTX и не е могла да ги върне. Сингх сподели, че е бил смутен по това време и е приказвал с Банкман-Фрийд за тази финансова дупка на балкона на бахамския апартамент, който двамата тогава споделят. Банкман-Фрийд не е показал угриженост, по думите му. Той е считал, че парите в последна сметка могат да бъдат върнати, спомня си Сингх.

Според показанията на Елисън, Банкман-Фрийд е бил податлив да поема опасности, в това число свързани с неистини и обири, стига това да е в името на нещо по-добро. За да притегли клиенти на FTX, той е построил външен тип на „ интелигентен, способен, ненапълно екстравагантен създател “, свидетелства още тя.

Банкман-Фрийд сподели на правосъдните заседатели, че не е взел участие в интервенциите на Alameda, откакто е назначил Елисън и различен човек за съизпълнителни шефове през лятото на 2021 г.; научил е за необузданото харчене на потребителски средства от Alameda едвам през есента на 2022 година, съобщи още той. Във FTX, по думите му, той е взел участие във вземането на решения на високо равнище, само че неговите заместници значително са работили самостоятелно.

Дори когато е знаел, че FTX е на ръба на колапса, Банкман-Фрийд е разгласил в Twitter (сега X) неистини, с цел да успокои клиентите, свидетелства обаче Елисън. Прокурорите поддържаха нейните показания, като демонстрираха на правосъдните заседатели обява от 7 ноември 2022 година, в която той написа: „ FTX е добре. Активите са добре. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР