Осмокласникът Дамян Накев отМатематическата гимназия Д-р Петър Берон във Варна,

...
Осмокласникът Дамян Накев отМатематическата гимназия Д-р Петър Берон във Варна,
Коментари Харесай

Семейството на златния математик от Варна украсява елхата с медалите му

Осмокласникът Дамян Накев отМатематическата гимназия „ Д-р Петър Берон ” във Варна, който взе златен орден на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур, от 5-годишнен взе участие в надпревари и печели оценки. Това обаче е най-престижното до момента. В Малайзия той се преборва с конкуренцията на 300 възпитаници от целия свят и за една от дилемите намира второ правилно решение.

„ След като разисках задачата с професора, той призна, че в решението има дупка. Понеже това е доста след материала, който би трябвало да знаем за тази област, по тази причина взеха решение да одобряват истинското решение. Другата година ще има същото съревнование в Тайван. Класирал съм се на два от трите финала за него и считам да вземам участие в него. Още не съм се ориентирал към специалност след довеждане докрай на гимназията, само че считам да остана в България ”.



За да реализира триумфа, Дамян независимо взема решение задания всеки ден по два часа, а през уикенда – по четири часа, разкрива неговата преподавателка Павлина Парушева.

„ Дамян доста работи и взема решение доста задания, с изключение на по математика върви и на школа по физика. Пътуването му до Малайзия е подарък за труда му. Златният орден не е единствен, на интернационалните надпревари има % от децата, които се награждават, тъй като са вложили старания и техният труд би трябвало да бъде почетен ”.

От участия в надпревари по математика Дамян е спечелил до момента десетки оценки. Не знае точната им численост, а с медалите фамилията му украсява коледната елха, споделя майка му Теодора Узунова.

„ Дамян от дребен го влече математиката и много поредно си върви по пътя. Той е положително дете интелигентен, непретенциозен и нищо тийнейджърско не му е непознато. Съветвам го в никакъв случай да не се отхвърля и в случай че има компликация пред него – да вложи повече и да не се отхвърля.

Десетки възпитаници на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон ” всяка година печелят медали на олимпиади и надпревари по разнообразни предмети, добавя шефът Елеонора Павлова.

„ Над 70 възпитаници всяка година печелят медали, като някои съумяват да повторят и потретят триумфите си. Част от тези, които са печелили оценки, се включват в подготовката на идващите възпитаници. Нивата, на които се работи за подготовка са надпревари, са доста разнообразни от материала, който се преподава в учебно заведение ”.



За представянето си на Световната математическа олимпиада Дамян Накев бе награден от кмета на Варна Благомир Коцев с монета, която е имитация на най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол. Коцев добави, че стартира проектирането на новата постройка на Математическата гимназия, която би трябвало да бъде приключено през 2026 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР