Осмата среща във формат 16+1 започва в хърватския град Дубровник.

...
Осмата среща във формат 16+1 започва в хърватския град Дубровник.
Коментари Харесай

Сделки за милиарди обсъждат на форума 16+1 в Хърватия

Осмата среща във формат 16+1 стартира в хърватския град Дубровник. Лидерите на 16 източноевропейски страни ще се срещнат с китайския министър председател Ли Къцян, с цел да придвижат напред покупко-продажби за милиарди евро. На форума България е показана от премиера Бойко Борисов, който ще има и двустранна среща с Ли Къцян.

Вижте повече в директното включване на Александър Марков:

Само два дни, откакто китайсият министър председател Ли Къцян договаря в Брюксел с ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейски Съюз Доналд Туск, китайският министър председател идва в Хърватия, с цел да предложи две неща на страните от Централна и Източна Европа и Западните Балкани: още пари под формата на вложения и многомилиардни инфраструктурни, транспортни и енергийни планове.

Китай, който е вторият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, уголемява своето въздействие в района в границите на огромната са самодейност „ Един пояс, веднъж “, или „ Новият път на коприната “ - огромна стратегия за вложения и строителство на стойност 1 трлн. $ с присъединяване на над 60 страни от Азия, Европа и Африка. Италия единствено преди седмици се причисли към плана, редица европейски страни - също.

Страните от Западните Балкани, множеството от които не са членки на Европейски Съюз, с отворени ръце одобряват многомилиардните вложения на Китай. Между 2007 и 2017 година Китай е обезпечил над 12 милиарда евро вложения в 16-те страни от Централна и Източна Европа, а в Западните Балкани единствено - планове за над 6. Най-много китайски вложения са съсредоточени в Сърбия, Босна и Херциговина и Черна гора.
 Хърватският министър председател Андрей Пленкович посреща китайския министър председател Ли Къцян Хърватският министър председател Андрей Пленкович посреща китайския министър председател Ли Къцян © БГНЕС
На този декор България също се стреми да притегли китайски вложения. От китайска страна беше деклариран интерес към пристанище Варна, където да бъде построен логистичен център за Европа. Китайците проявяваха интерес преди години към закупуването на присъединяване в БДЖ и концесионирането на летище Пловдив, само че покупко-продажбите не бяха доведени до край.

Тазгодишната среща 16+1 се организира на фона на терзанията на Европейски Съюз, че колосалната икономическа агресия на Китай в района има като резултат разделянето на Съюза. На 21-вата Среща на върха ЕС-Китай преди два дни в Брюксел двете страни съумяха да се договорят Китай да обезпечи еднакъв достъп на европейски компании на своя пазар, както и да бъде подписано всеобхватно Споразумение за отбрана на вложенията. От години Европейски Съюз дефинира връзките с Китай като „ игра на една врата “ поради рестриктивните мерки пред европейски компании, които стъпват на източния пазар. Двете страни реализират търговия за 1 милиарда евро на ден, Европейски Съюз изнася коли, а Китай - телекомуникационни артикули.

Тази вечер форумът 16+1 ще стартира с публична вечеря на държавните ръководители, чийто хазаин е министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович.
 В София се срещат локални водачи от формата В София се срещат локални водачи от формата "16+1 "
Четвърта поредна среща на страните на локалните водачи от Централна, източна Европа и Китай ще се организира през днешния ден в София. Форумът ще бъде открит от преми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР