Осиновителите на деца до пет годишна възраст ще имат право

...
Осиновителите на деца до пет годишна възраст ще имат право
Коментари Харесай

Осиновители на деца до пет годишна възраст - с право на отпуск от 365 дни

Осиновителите на деца до пет годишна възраст ще имат право на заплатен отпуск от 365 дни . Това взеха решение депутатите, приемайки на второ четене текстовете разгласи КСО. Не мина без разногласия.

Българска социалистическа партия желаеха осиновители на деца над пет годишна възраст да употребяват 90 дни заплатен отпуск. Това обаче не мина. С измененията в Кодекса на труда изравняваме правата на всички осиновители на деца, отбрани текстовете Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Целта на законопроекта, е да отстрани една неправда , по думите й. С предлаганите промени се цели да се изравнят правата на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст.

Няколко години имаше неравнопоставеност сред осиновителите на деца до 2-годишна възраст и осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст , както изясни Ангелова.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия изясни, че измененията в КСО били нужни . Дори бих споделил, че сме закъснели и по този начин сме дискриминирали стотици осиновители, акцентира той. Повишаваме ли мотивацията за осиновяване на деца , изключително на тези над 5 години, попита аленият народен представител.

Постигаме ли в цялостна степен задачите , заложени в претекстовете към законопроекта, продължи да пита той и си отговори: " Не, тъй като в България към 80 % от децата в регистъра за осиновяване са над 5 години, а под 10 % от осиновяванията са на деца над 5 години ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР