Още в първия летен месец тази година комарите превърнаха живота

...
Още в първия летен месец тази година комарите превърнаха живота
Коментари Харесай

Държавата брои комарите, но продължава да губи войната с тях

Още в първия летен месец тази година комарите трансфораха живота в крайдунавските градове от Белене до Силистра в призрачен сън. Общинските администрации в Свищов и Русе започнаха борбата със лични сили и изгубиха. А казусът не е нито от това лято, нито от предишното. Липсата на прогрес в оправянето с него за следващ път е обвързвана с формалната и бавна работа на държавната администрация, само че и с съмнения за манипулирани публични поръчки и корист с европейско финансиране също от години.

В средата на април и в края на предходната седмица с държавни решения бяха отпуснати общо 5 млн. лева в поддръжка на ограниченията за преодоляване на рецесията с комарите , само че съгласно кметове на общини край Дунав те надали ще могат да бъдат приложени преди края на лятото, когато всички старания ще са към този момент непотребни.
" Проблемът с комарите ясно илюстрира, по какъв начин избрани неща не могат да се решат единствено от една институция - община, министерство или дребна група хора, сподели за " Дневник " Мирослав Михайлов, шеф на хотел " Престиж " в Белене. По казуса е значимо да се подходи стратегически. Всъщност казусът с комарите в България тази година е толкоз заплашителен тъй като страната не е третирала с препарати нито един квадратен сантиметър ", твърди той.

Михайлов припомня, че с изключение на всички опасности това въздейства и върху бизнесите в градовете по Дунав, само че сигнали има и от други точки в страната. Освен общините, с тематиката се занимават министерства (на опазването на здравето и на земеделието), въпроси бяха сложени и тази година и в парламентарния надзор. Мерките обаче наподобяват закъсняли и (това ги в огромна степен ги прави) незадоволителни, а отговорността се размива сред общините и държавните управления.

Кой води битката с комарите и кой заплаща

Решенията за това дали има потребност от пари за битка с комарите или не се вземат от Министерският съвет. На 12 април т.г. служебното държавно управление на Гълъб Донев отпусна на Министерството на здравеопазването 2.5 млн. лева за битка с комарите в цялата страна.

Депутата Иван Белчев (избран от Русе с листата на " Продължаваме промяната - Демократична България " ) задава на 23 юни въпрос дали се плануват средства за отнасяне на комарите в общините Русе, Иваново и Сливо поле, като уточява, че този въпрос към този момент е поставян напролет в предходния парламент, само че тогава отговорът е бил, че към момента няма бюджет за 2023г. (бел.ред. - приемането на влезе на разискване в Народното събрание тази седмица)

В отговор министърът на опазването на здравето Христо Хинков (който е от постоянния към този момент кабинет " Денков - Габриел " ) напомня, че всяка година доста общини се оплакват от дефицит на средства за борбата с комарите, осведоми депутата, че усвояването на средствата е предоставено на районните здравни инспекции. Те е трябвало да провеждат " дезинсекционнн мероприятия за надзор на комарните популация " върху почти 631 528 кв. м. площи, или на съвсем 2000 биотопа (това е за цялата страна) против отпуснатите през април 2.5 млн. лв. от държавното управление.
Хинков прецизира, че средствата за община Русе са в размер на съвсем 338 хиляди лв.. и се чака приключването на социална поръчка за тях в края на юни.

От отговорите на министъра се схваща също, че още през януари т.г. министерството на опазването на здравето е поискало от министерството на финансите да бъдат обезпечени средства от държавния бюджет за общините, с които те да подхващат дейности " с оглед предварителна защита на риска от бедствия и ограничение на рисковете за публичното здраве ". Това обаче явно не се е случило, а парите през април са отпуснати не към тях, а към здравното министерство. То от своя страна ги е разпределило сред няколко от районните си инспекции, които са организирали процедури за възлагане на публични поръчки.

Тези търгове са завършили, само че текат и периоди за обжалване на класирането в процедурите. " Това значи, че когато парите бъдат преведени на фирмите, с които страната има подписани контракти, пръскането няма да има към този момент огромен резултат ", разяснява Мирослав Михайлов.

Още депутати питат за комарите

Друг народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Свилен Трифонов също задава въпрос към здравния министър на 29 юни, като пита за общините Белене, Никопол, Гулянци и Долна Митрополия. Той се базира на сигнали на десетки жители от региона, които са му писали за " неконтролируемо висока популация на комари. Трифонов, определен от региона на Плевен, споделя, че към този момент подхванатите дейности за наземна дезинсекция не са били задоволително ефикасни, по тази причина пита ще има ли в допълнение средства и планувани ли са други способи на отнасяне.

Министър Хинков дава отговор документално този четвъртък (6 юли), че за община Плевен от отпуснатите през април средства са планувани 450 000 лв. и локалната здравна ревизия е слючила контракт на 3 юли, по който на 3 и 4 юли към този момент са обработени въздушно площи в четирите обитаеми места (вижте цялостния отговор в прикачения файл).
Всяка година от същото: Бърза информация в системата на Народното събрание демонстрира, че тематиката с третирането на комарите от години е постоянен въпрос от депутати от регионите по Дунав към министри за нуждата от средства или съответни способи и това също удостоверява, че институциите (държавни и общински) не престават да не намират решение и да са подготвени с предварителна защита и дейности преди казусът да стане мъчно контролируем и популацията да " бедства ".

През това лято въпроси са задали и група депутати от ГЕРБ за крайдунавските обитаеми места, където хората по думите им " страдат " и депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров за Тутракан и други селища от област Силистра. Техните въпроси към момента чакат отговор.

Към министъра на земеделието - другото отговорно ведомство - тази седмица е отправено запитване от Любен Иванов ( " Продължаваме промяната - Демократична България " от региона на Видин). Той обобщава ограниченията подхванати от общината за отнасяне на комарите през последните месеци, само че поради изобилните превалявания, високото равнище на Дунав и други реки те са се оказали незадоволителни съгласно него. Затова Иванов се интересува дали е планувано авиационно напръскване и от организацията по храните и дава образец, че сходно култивиране е било работещо през 2015 и 2019г.

Министър Кирил Вътев дава отговор, че вторите 2,5 млн. лв., които са отпуснати от държавното управление на 27 юни за незабавна инсиктецидна акция в региона на Дунав са към земеделското министерство и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) приготвя социална поръчка. Вътев не се ангажира със период, само че споделя, че той ще е " най-кратък " и че ще бъде осъществено отнасяне и с наземни, и с въздушни средства.

Истината е в така наречен " ларвицидно " отнасяне

на комарите, споделят специалисти. Това значи, че още рано на пролет би трябвало да бъдат третирани блатата и всички заливни територии - мочурища, канали и така нататък Всички те са държавна благосъстоятелност и общините нямат пълномощия върху тях. Единственото, което те могат да вършат е да пръскат и в най-хубавия случай да унищожат част от възрастните комари, в случай че съблюдават правилото да се пръска рано заран или по здрач - изискване, което съвсем постоянно се подценява, изясняват още в сигналите си хора от региона.

Публикации в профилираните уеб сайтове по тематиката за битката с комарите сочат, че " ларвицидното " отнасяне се прави във водоемите, където насекомите се развиват от яйца до ларви и какавиди.

Според Мирослав Михайлов точно неприлагането на " ларвицидното " отнасяне на комарите е довело до бедствено състояние в съвсем всички дунавски общини. " Колегите от туристическият бизнес страдат извънредно доста, защото това лято всички наши вложения в тераси, паркове и заведения навън се оказват изцяло изгубени, споделя той. Освен това комарите провокират и тежки вреди на бозайниците като чакали, вълци и зайци. Особено за дребните зайци във фермите ухапванията от стотици и даже хиляди комари по едно и също време е смъртоносно ".

 Край Дунав
Край Дунав

В отговори на въпроси до " Дневник " от здравното министерство се разбра, че те са наясно с значимостта на ограничения против водоемите. От ведомството пишат: " Подходящи биотопи за развиване на ларви на комари са крайбрежни линии на реки, езера и язовири, разливи на реки, крайречни низини, блата, оризища, канавки, канали за напояване, дренажни системи, улични шахти, шадравани, декоративни езера, септични ями, локви и други При прогноза за повишение равнището на реките и упования за разливи и наводнения след поройни дъждове, се следи за формиране на нови водосборища. Препоръчва се съкращаване на краткотрайните водоеми там, където е допустимо. "

Не се схваща обаче дали и кой ползва тези ограничения и кой ги управлява.

" Това е малко пунта мара " - комарите побеждават страната

За незабавна държавна помощ против комарите прикани при започване на предходната седмица и кметът на Свищов Генчо Генчев. Два дни по-късно държавното управление реши да отпусне цитираните 2.5 млн. лева в бюджета на министерството на земеделието и храните.

" За мен това е малко пунта мара и неприемлива работа тъй като, това е отблъскване на номера. Ще бъдат наети две - три компании, те ще минат опръскат край Дунав нагоре - надолу и това ще е то, а казусът няма да бъде решен, сподели Генчев. За мен решението беше средствата да се разпределят сред дунавските общини и тези навътре в страната, които имат сходни проблеми, ние да съгласуваме дейностите си и да създадем стремително отнасяне на комарите ".

 Стотици милиони генетично модифицирани комари ще бъдат пуснати във Флорида Стотици милиони генетично модифицирани комари ще бъдат пуснати във Флорида

Според кмета на Свищов въздушната обработка на към 20-30 хиляди дка площи излиза към 25 хиляди лева, което е непостижимо за множеството дребни общини, разполагащи с не повече от 100 хиляди лева за битка с комарите.
" Сега земеделското министерство ще би трябвало да разгласи търгове за възлагане на публични поръчки за напръскване срещу комари, които ще се проточат най-малко месец, след това стартират да текат периоди за обжалване, а най-после и времето може да се скапе, да завали и всичко да пропадне ", предвижда Генчо Генчев.

Разминаването сред опциите на общините и отговорностите на страната в битката с комарите става забележима край брега на Свищов. Там се намира остров Вардим, един от 28-те български острова по Дунав. Той е с повърхност съвсем 5 кв. км., която е изключителна държавна благосъстоятелност. Усилията на локалната администрация в Свищов да се оправи с комарите губят всевъзможен смисъл, в случай че страната не предприеме координирани дейности и на острова, твърди Генчев.

А съгласно Мирослав Михайлов казусът е даже трансграничен. " Комарите могат да прелетят до 14 км. споделя той. Когато ние по българския бряг стартираме да пръскаме, те прелитат в Румъния, а по-късно се връщат още веднъж. По тази причина страната от дълго време трябваше да влезе в контакт с управляващите в северната ни съседка, за предприемането на общи координирани дейности за справяне с казуса ".
Междувременно, пробвайки се да решат сами " казуса на давещия се " жители в Силистра стачкуваха дни наред пред постройката на Общината. Те носеха клони, с които да гонят облаците комари над града.

В последните дни на юни гражданският деятел и уредник на митингите Димитър Пецов написа в профила си във " Facebook ", че от 60 хиляди лева, с които е разполагала за битка с комарите, общината е изразходвала едвам половината и то без необикновен резултат. По тази причина той внесе в Общинския съвет предложение за авиационно напръскване, съпроводено от няколкостотин подписа на жители.

На последното съвещание на Общински съвет в града, секретарят на общината Ростислав Павлов заяви, че след получена рекомендация от Районната здравна ревизия е взето решение за авиационно напръскване, което бе планувано за 5 юли (сряда).
Местната администрация в града има контракт за обработка против комарите с локалното сдружение " Буболечкоубийци " . То от своя страна е заело като подизпълнител на изключителното авиационно напръскване компанията " Ребус ЕЪР ", която единствена в региона е в положение да го извърши. Ефектът от този опит и разхода на близо 30 хиляди лева от бюджета на Силистра следва да стане явен още в идващите дни.

В борбите на страната с комарите обаче има и още един любопитен епизод, който дава явен отговор на въпроса за какво тя постоянно е победена. Още през 2017 година Антикорупционният фонд е подал сигнали до няколко български, румънски и европейски институции за нередноси при организирането на търгове за възлагане на огромни публични поръчки от Асоциацията на дунавските общини. Атакуваните публични поръчки са 10 и са били на обща стойност 3.8 млн. лева Над 1 млн. от тази сума е била да бъдат преброени комарите край Дунав за " да се ръководи рискът от несъразмерна популация на инсекти, които засягат публичното здраве и сигурност. Поръчката е била извоювана от участника, предложил най-висока цена - консорциум " Географска информационна система Дунав ".

Точният брой на комарите, открит с 1 млн. лева по този начин и не стана явен.

" Дневник " изпрати до министерствата на опазването на здравето и земеделието и храните въпроси, от чиито отговори би трябвало да стане ясно на какъв стадий се намират процедурите по усвояването на общо 5 млн., отпуснати за битка с комарите. До привършване на работата по този текст дадоха отговор само от Министерството на здровеопазването.

" Дейностите по ДДД за общински територии и обекти се провеждат и финансират от общините, като за тези цели общините следва годишно да възнамеряват средства в своите бюджети...Министерството на опазването на здравето не е ангажирано финансово с осъществяването на дезинсекционни и дератизационни действия, не възнамерява средства за осъществяването им и не разполага със профилирани структури за задачата ", изясняват от ведомството и споделят, че поддържат настояванията на общините за средства. Те припомнят и че контролът върху популациите на комарите изисква постоянен мониторинг.

 Няма избавление от комарите: обонянието им изненада учените Няма избавление от комарите: обонянието им изненада учените
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР