Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи

...
Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19

Още тази година ще има лекарство против COVID-19. Това заяви за " “ представителят на България в Европейската организация по медикаментите проф.. По думите му се чака препаратът да се появи през втората половина на 2021 година.
Проф. Илко Гетов изясни, че на този стадий в борбата против COVID-19 е влезнал ремдесивирът, който още предходната година през юли беше позволен за приложимост. По думите му сега се създават и правят оценка доста интензивно по този начин наречените моноклонални антитела, които под формата на независимо приложение или коктейл да се ползват на пациенти, които към този момент са развили признаците на COVID-19.
 СЗО: Ивермектин като лекуване на COVID-19 единствено в клинични изпитвания СЗО: " Ивермектин " като лекуване на COVID-19 единствено в клинични изпитвания
Световната здравна организация предлага потреблението на „ Ивермектин “ като лек за ковид единствено в клинични изпитвания....
" Очаква се в бъдеще, може би до края на годината, да се появи противовирусен артикул, който ще е за перорална приложимост. Наблюдават се и други, остарели, известни и употребявани медикаменти, които в този момент се ползват и за лекуване на COVID-19 “, добави проф. Гетов. Той изясни, че Европейската организация по медикаменти следи създаването на над 80 ваксини против COVID-19. Проследява се до каква степен е стигнала работата по тях и какъв е техният капацитет. Над 150 пък са терапиите, които се създават и наблюдават от Европейската организация по медикаменти. Това дава вяра във втората половина на 2021 да има и лекарство за лекуване на COVID-19. Проф. Илко Гетов посочи, че към този момент акцентът са имунизациите против вируса, тъй като е надалеч по-ефективно да се защищават хората, в сравнение с да се постанова да се лекуват.
Ваксинацията по света и у нас тече с цялостна мощ. Вече има четири утвърдени препарата на територията на Европейския съюз. Три ваксини към този момент се употребяват и в България - това са препаратите на Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Последната утвърдена ваксина е на „ Янсен “. Тя е аденовирусна, еднодозова е и се съхранява при общоприети условия. Всичко това е причина да бъде доста по-лесна и комфортна за приложение, изключително в практиката на общопрактикуващите лекари и техните пациенти. Ваксината на „ Янсен “ ще стартира да се употребява още през идващия месец, като у нас се чака първата доставка да е към средата на април. Така предстоящата от доста хора съветска ваксина пък се чака да бъде утвърдена през лятото.
" Все още не се знае по кое време ще бъде подготвен заводът за ваксини у нас ", изясни още проф. Илко Гетов, само че по думите му това няма да е в околните месеци. Той изясни, че няма информация какви ваксини ще се създават в Разград, като позволи, че е допустимо и да са ковидни. " Доколкото знам, това, което се основава в Разград, е по план ХЕРА на Европейската комисия за изнесено произвеждане на ваксини за увеличаване на потенциала, в смисъл за производство на повече ваксини на разнообразни места в Европейски Съюз “, изясни проф. Гетов. Той посочи, че в България се създават доста ваксини, и уточни, че българският производител " Булбио “ създава ваксини за БЦЖ, с което е знаменит. Предстои да се разбере кой от известните производители ще припознае завода и ще стартира да създава препаратите си в завода за ваксини в Разград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР