Още тази година очакваме дата за сухопътен Шенген. Това каза

...
Още тази година очакваме дата за сухопътен Шенген. Това каза
Коментари Харесай

Мария Габриел: Още тази година очакваме дата за сухопътен Шенген

Още тази година чакаме дата за сухопътен Шенген. Това сподели по време на постоянния блиц надзор в Народното събрание вицепремиерът Мария Габриел. А министър председателят увери, че страната ни не е поемала ангажимент за банкет на съответен брой бежанци поради влизането ни в Шенген.

" Възраждане " цитираха европейски отчет, съгласно който за 2020 България има към 3500 молби за леговище на бежанци, а за 2023 над 22 хиляди. Премиерът отговори: Опозицията лъже и всява боязън у обществото.

" След като България се съгласи за влизането на нашата страна по въздушно-капков път в Шенген да приемем над 6 000 бежанци в нашата страна - дали тази политика ще продължи и с бъдещия пакт за миграцията? ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Българското държавно управление не е приемало никакво друго обвързване с изключение на да реагира задоволително бързо, както се изисква от Дъблинското съглашение във връзка с скоростта, с което се обработват молбите. Не са обсъждани никакви бройки ", добави министър председателят Николай Денков.

" На база на какъв разбор променихте една с години следвана политика, която ние отстоявахме цялостно участие с ясното схващане, че участие с първа крачка без ангажимент за втората може на процедура да ни лиши от тая опция за години напред? ", разяснява Кристиан Вигенин, народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия.

" В това решение има една доста значима фраза. В него се споделя, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 година, акцентирам, ще има дата за премахването на инспекциите по сухопътните граници ", сподели още Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Така както до в този момент е работило дъблинското съглашение, по този начин ще продължи да работи, увериха ръководещите.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР