Още при избора си за първи мандат Димитър Радев изтъкна

...
Още при избора си за първи мандат Димитър Радев изтъкна
Коментари Харесай

Битката за нов гуверньор на БНБ: Ясни са кандидатите, които се борят за шефското място

Още при избора си за първи мандат Димитър Радев посочи въвеждането на еврото като собствен главен приоритет. В рамките на неговото ръководство на Централната банка страната ни стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, прочут у нас като " чакалнята " или " предверието " на еврозоната, където всяка страна – претендент член престоява най-малко две години. На 11 юли 2020 година България и Хърватия дружно се причислиха към механизма, като за първи път страни – кандидатки влязоха и в тясно съдействие с банковия съюз.

 

Димитър Радев е номинацията на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, като в началото от " Продължаваме промяната – Демократична България " имаха намерение да предложат собствен претендент и даже настояха за по-дълъг период за оферти. В последна сметка такова не е направено от тяхна страна, а по неофициална информация новата коалиция е решила да поддържа претендента на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

 

Любомир Христов е дълготраен специалист с преподавателска активност и е прочут с тезата си, че България още не е подготвена да одобри еврото. Тя изцяло съответствува с референдума, препоръчан от издигащата го партия „ Възраждане “, в който те задават въпроса за опазване на лв. до 2043 година.

 

Николай Каварджиклиев е номинацията на Българска социалистическа партия, а от биографията му излиза наяве, че е банкер с дълготраен стаж в една от огромните банки у нас и в други институции. Не е известна позицията му по приемането на еврото в България, само че от левицата неведнъж са заявявали, че страната ни не би трябвало да прибързва, предава БНР.

 

Позицията по тематиката с въвеждането на еврото е основна за поста на централния банкер. Индикативната дата за страната ни е да стане 21-вият член на еврозоната през 2025 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР