Още през декември може да има увеличение на заплатите на

...
Още през декември може да има увеличение на заплатите на
Коментари Харесай

Може би? Още декември увеличават заплатите на... дипломатите

Още през декември може да има нарастване на заплатите на дипломатите. Това стана ясно от отговор на служебния министър председател Гълъб Донев в парламентарния надзор във връзка митинга на дипломатите за ниските им хонорари. Той отговори на въпрос на някогашния външен министър Екатерина Захариева, която попита планувани ли са средства за нарастване на заплатите им в бюджета посредством преразпределяне на средствата. Ще запазим ли дипломатическата работа, тъй като те ще постачкуват и ще изоставен, предизвести депутатката от ГЕРБ.

Поел съм персонален ангажимент за решение на проблемите със заплащането в Министерство на външните работи, които са трупани с години, изясни Донев. Редица държавни управления не са обръщали внимание на настояванията на чиновниците. Проблемите са били задълбочавани даже, тъй като още през 2009 година бюджетът на Министерство на външните работи е бил внезапно понижен, добави той.

Има запаси, които биха могли да бъдат употребявани за това да бъдат осъвремени заплатите на чиновниците. Грубо е нарушавано през годините задължението по постановлението, което има по повод равнищата на възнаграждение на дипломатите, разяснява министър председателят.

Той описа, че е провел срещи, изискал задълбочени разбори, както и повсеместен разбор на структурата на бюджета на Министерство на външните работи, тъй като не е обикновено всяка година то да връща близо 1 млн. лв. в бюджета. Това приказва за неефективност при ръководството на средствата. Затова желая повсеместен разбор на нормативната уредба и проблемите, които слагат чиновниците, да бъдат решени още от декември. Но те не могат да бъдат решени като една сума от 16-17 милиона, която да бъде дадена еднократно, изясни Донев.

Екатерина Захариева описа, че половината от задачата в Ню Йорк е подготвена да се върне, тъй като млади чиновници безусловно не може да претърпяват, даже за храна. Не могат да платят таксите на децата си в детска градина.

Дипломатите са двойно натоварени, поради поголовното пенсиониране предходната година, без да бъдат попълнени свободните 250 бройки, а заплащането им е ниско, изясни Захариева. Тя изясни, че тези 1 милион лв. не се връщат от заплати и няма по какъв начин да бъдат трансферирани там.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР