Още преди управляващото мнозинство да създаде новата комисия за борба

...
Още преди управляващото мнозинство да създаде новата комисия за борба
Коментари Харесай

Случаят "Цветанов" бе превърнат в пунта мара

Още преди ръководещото болшинство да сътвори новата комисия за битка с корупцията, която сплоти в себе си няколко агенции и дирекции, се предполагаше, че мегаорганът ще бъде следващата " пунта мара ". С дейностите си  КПКОНПИ затвърждава тези убеждения с всеки минал ден. И вместо да бори корупцията, тя неистово се опита да замита под килима подозренията за такава.

Недосегаемият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е единствено едно от доказателствата за това, че комисията е напълно подвластна от статуквото и няма по какъв начин да удовлетвори желанието на обществото за повече правдивост. Вече два месеца КПКОНПИ мълчи дали е извършавала инспекция на Цветанов през 2015 година, която е завършила с противоречие в имуществото му от 119 000 лв.. Документът беше оповестен от уеб страницата " Биволъ " в края на март, само че от този момент достоверността му не е била доказана от комисията, макар че шефът ѝ Пламен Георгиев даде обещание това да бъде направено. Като се имат поради корупционните кавги, в които самият Георгиев е заседнал, не е изненада, че не спази думата си. Той беше заставен да излезе в отпуск, откакто стана ясно, че е пропуснал да заявява апетитна тераса от 186 кв. м, която е вписана в нотариалния му акт.

 

Георгиев обаче отхвърли " да се изяснява " и вместо това разигра спектакъл на парадокса

 

След като беше запитан от публицисти за остарялата инспекция на Цветанов, приключила с решение за противоречие, той реши да тупа топката и отклони въпроса с това, че оповестените документи не били подписани. " Искате от мен да разясня едни качени неподписани документи в някакъв уебсайт. Тези неподписани документи сега се проучват дали въобще дават отговор на истината. Защото се качиха някакви неща в медийното пространство. Как очаквате да се разясняват някакви документи, които някой си е качил без подписи, без нищо?! Това не е документ, това е несериозно. Крайно време е в тази страна да се разбере, че би трябвало да се съблюдават разпоредбите и би трябвало да се разясняват и изнасят обстоятелства единствено когато има годни доказателства ", безапелационен бе шефът на КПКОНПИ. Изглежда, самият Георгиев има проблем със спазването на разпоредбите, откакто от този момент изминаха два месеца, а подопечната му комисия към момента се ослушва за инспекцията си от 2015 година

Още повече че тогава точно той беше ръководител на остарялата КОНПИ 

и е смехотворно да не помни какво е решавал за подобен значим кадър като Цветанов

преди няколко години. Зам.- ръководителят на ГЕРБ е бил проверяван от комисията във връзка формираното против него досъдебно произвеждане за възпрепятстване на правораздаването, по което той беше наказан на две инстанции, само че по-късно оневинен. Според оповестения документ КОНПИ е открила разминаване сред приходите на Цветанов и имуществото му, в размер на 119 хиляди лв., само че е прекратила производството, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лева Оттогава инспекцията потъва надалеч от погледите на обществото, а кариерата на Георгиев се развива шеметно. Три години по-късно ГЕРБ го издигна за началник на новата антикорупционна комисия, която дава всички индикации, че е най-обикновена бухалка против неуместните на властта.

След като няколко месеца не стигнаха на КПКОНПИ да направи информация дали такава инспекция е имало срещу Цветанов, " Сега " изиска документа по реда на Закона за достъп до социална информация. Типично за комисията тя предпочете да не дава отговор. Отказът от отчетност обаче не е казус за КПКОНПИ, поради което беше наказана от   " Капитал ", откакто медията не получи достъп до информация за проверките срещу някогашните министри от първото държавно управление на ГЕРБ Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, някогашния основен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, предприемача с ползи в енергетиката Богомил Манчев, някогашния здравен министър Петър Москов, някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров, някогашния народен представител Живко Мартинов, съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, някогашния началник на разузнаването Кирчо Киров и нарочения за лобист в правосъдната власт Красимир Георгиев, добил популярност като Красьо Черния.

И на фона на това обществото чака от КПКОНПИ да раздаде някаква правдивост след абсурда " Апартаментгейт ", в който основна роля още веднъж има Цветанов. Едва ли ще дочакаме и приключването на инспекциите, които комисията прави от два месеца на останалите, изплували в аферата - някогашния правосъден министър Цецка Цачева, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов и някогашния зам. състезателен министър Ваня Колева. Междувременно шефът на антикорупционната комисия продължава да бъде в отпуск. Вместо да подаде оставка, явно Георгиев избира да почива в сауната на покрива си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР