Още преди пристигането на първия медицински хеликоптер у нас, болниците

...
Още преди пристигането на първия медицински хеликоптер у нас, болниците
Коментари Харесай

Две болнични хеликоптерни площадки са напълно готови, още седем – на финална права

Още преди идването на първия медицински хеликоптер у нас, лечебните заведения към този момент се приготвят за въздушната незабавна помощ. Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ да вземем за пример, която се намира на покрива на болничното заведение, е към този момент изцяло подготвена за потребление, стана ясно от думите на зам.-директора по икономическите въпроси на лечебното заведение Георги Найденов пред bTV.

„ Площадката има система за пожарна сигурност, има оборудван ескалатор, с който ще се смъкват пациентите, напълно автоматизиран е. В момента, в който кацне самият хеликоптер, към този момент има и личен състав, който се занимава по закон – шеф на самата площадка, зам.-управител, който е задължен да подсигури диспечер, когато хеликоптерът идва, тъй като той ще идва в разнообразни часове, в почивни дни и така нататък, тъй че ние сме длъжни да подсигурим това. Но общо взето, като човешки капитал и цялостна автоматизация всичко е подсигурено “, описа Найденов.

„ Що се отнася до пациентите, незабавно след слизането от хеликоптера с количката те се насочват към платформата, от която се слиза на долния етаж и от там през асансьора пациентът може да бъде вкаран по най-бързия метод в реанимация, в операционна, или да бъде изведен към друга болница, в случай че това се постанова “, добави обяснението зам.-директорът по поликлиничната активност на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ доцент Пенчо Кратунков.

Той осведоми, че все още в София има три лечебни заведения с хеликоптерни площадки.

По отношение на сертифицираните болнични хеликоптерни площадки пък изпълнителният шеф на „ България Хели Мед Сървиз “ Димчо Добрев изясни, че все още те са две – тази на „ Св. Марина “ във Варна и тази на болничното заведение в Панагюрище. „ В извънредно напреднала фаза за приемане на позволение за употреба са болничните площадки на „ Св. Екатерина “, „ Св. Анна “ и болница „ Лозенец “ в София. Също по този начин в извънредно напреднала фаза е построяването на площадките в Стара Загора, във Велико Търново, в Русе и в Пловдив “, сподели той.

Дали даден случай е от компетентността на въздушните коли за спешна помощ и дава отговор на стандартите, ще вземат решение способените медицински органи от Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха, които би трябвало да правят триажа, уточни още Димчо Добрев. „ Ако те преценяват, че подобен случай е за хеликоптерна помощ, се подава сигнал към оператора „ България Хели Мед Сървиз “, който въз основата на съответната метеорологична, навигационна конюнктура, ситуацията на място, релефа на местността, ще вземе решение да се извърши ли даден полет или не “, разяснява той и добави: „ Ние като оператор отговаряме за безвредното осъществяване на полета, за превозването на медицинските екипи до мястото на събитието, натоварването на пациента и превозването до болница, която може да му окаже съответна, способена здравна помощ “.

Към момента са подготвени шестима водачи и на 19 февруари стартира образованието на втората група от шестима водачи. Това пък сподели водачът и инструктор Васил Вълков. От думите му стана ясно, че условието към водачите е да имат над 1000 летателни часа, като той увери, че всички водачи, които са подготвени досега, както и тези, които следва да бъдат подготвени, имат нужния опит и ще могат да извършват задачи. От двете групи ще се сформират по три екипа за два хеликоптера, като във всеки екип ще има по двама водачи. „ Екипът, който ще оперира в такива обстановки, е екипаж в състав двама водачи и две медицински лица – доктор и здравна сестра “, сподели още Вълков.

Той осведоми още, че към края на месеца се чака група медици да замине за авиационно образование в Италия, като образованието им ще продължи две седмици.

На финала на диалога шефът на „ България Хели Мед Сървиз “ увери, че предстоящият първи хеликоптер ще дойде в страната до края на месеца.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР