Още преди началото на учебната година в Министерството на образованието

...
Още преди началото на учебната година в Министерството на образованието
Коментари Харесай

Вълчев: Отдавна опитват да всяват паника в училищата

Още преди началото на образователната година в Министерството на образованието и науката са постъпвали сигнали за опити да се всее суматоха измежду родители, че има заплаха децата им да бъдат отнети от обществените служби. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в студиото на „ Тази заран ”.

Той добави, че най-проблемни са така наречен „ обособени квартали ” и учебните заведения в тях, а слухът се е разпространявал в обществените мрежи от религиозни лица.

„ В Сливен нервността закупи най-големи размери. Предходната седмица имахме проблем във „ Факултета ”, имахме опити в Пловдив, Асеновград, Пазарджик – там, където има централизация на сходни деца ”, съобщи просветителният министър.

Красимир Вълчев уточни, че още на втория ден са се върнали в клас към 60% от децата и чака през днешния ден към този момент процентите да са 70, което е междинната посещаемост в тези учебни заведения.

„ Очевидно някой има други цели. Това са хора, които бяха свързани с митингите против несъществуващата Стратегия за детето. Аз не мога да им схвана задачите. Когато се градят тези върху несъществуващи неща – има подозрение и за други цели ”, сподели Вълчев.

Министърът на образованието добави, че при крайни случаи няма по какъв начин страната да не реагира, само че избрани групи от хора спекулират с тях. „ Няма лишаване на деца, това е груба неистина, операция, която доближи до такива размери, граничещи с опит да се унищожи просветителната система ”, разяснява просветният министър.

Във връзка с случая в село Яна, където учителка удари с чин дете, министърът разгласи, че МОН вършат следствие по случая. Проверката би трябвало да покаже дали и различен път педагогът е посягал на възпитаници. Той добави, че.

„ Това е неприемливо. Вдигането на чина и неналичието на следваща грижа за детето са двете непрофесионални реакции, за които би трябвало да ѝ бъде търсена отговорност. Аз ще упорствам за по-строго наказване – това е демонстрация за дисциплинарно уволняване ”, разяснява Вълчев.

Статистика сподели, че 8 от 10 деца в столицата са ставали обект на експанзия. По думите на просветния министър, българското учебно заведение не е главният източник на експанзия, а учителите се пробват да я минимизират.

Според Вълчев, с цел да се подобрят резултатите на учениците по математика, би трябвало да се предизвика интерес в децата към предмета.

„ Трябва да освободим повече време за извършения и затвърждаване на знанията. Очевидно програмата е прекомерно бърза и амбициозна.  Някои неща могат да отпаднат – не е наложително да отпаднат като тематики.  Задачите би трябвало да бъдат малко по-занимателни и на практика, да не се заучават логаритми, които да се ползват в задания ”, уточни Вълчев.

Министърът на образованието сподели още, че главните проблеми на учениците по математика са от пети до десети клас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР