Още почти 35 млн. наляха в бездънния инхаус на Хемус“.

...
Още почти 35 млн. наляха в бездънния инхаус на Хемус“.
Коментари Харесай

Още почти 35 милиона наляха в бездънния инхаус на „Хемус“

Още съвсем 35 млн. наляха в бездънния инхаус на „ Хемус “. Парите са били преведени на два транша от началото на септември на държавната „ Автомагистрали “ ЕАД, която е формалният реализатор на градежа на незавършената автомагистрала. Това сочи информация, предоставена от АПИ и Министерство на регионалното развитие в отговор на въпрос на „ Сега “.

Почти 14,75 млн. лева са преведени за сектор 2 сред пътните възли „ Дерманци “ и „ Каленик “. Останалите 19,9 милиона с Данък добавена стойност са за правата до пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч. Сумата е на процедура добавка към изплатените още по времето на ръководството на ГЕРБ цели 1,37 милиарда лева за инхауса на държавната компания за лотове от 1 до 9, по които на процедура е работено интензивно единствено на първия и третия. В това число влизат над 891 млн. лева с Данък добавена стойност за правите от Боаза до разклона за Велико Търново, а останалите други над 479,4 млн. лева за идващите лотове до „ Буховци “. През 2021 година стана ясно, че към 1,2 милиарда лева от сумата са задатъците, получени от наетите от „ Автомагистрали “ ЕАД строителни компании. Някои от получилите предплатата съумяха даже да си я изтеглят в брой на гишетата на една услужлива банка и да си отнесат пачките в чували, които в този момент не е ясно къде се намират. За част от въпросните недостроени прави, за които бяха платени задатъците,бе открито нелегално строителство или пък липса даже на определено трасе, да не приказваме за разрешителни за градеж.

От всички незавършени сектори единствено този сред Белокопитово и Буховци с дължина от 16,3 км е бил изпълняван с поръчка по Закон за обществените поръчки, а не на инхаус. За него са платени от АПИ над 123,9 млн. лева с Данък добавена стойност на ДЗЗД „ Хемус - 16320 “, в което вземат участие „ Инфра Експерт “ ЕООД, „ Пътинженерингстрой-Т “ ЕАД, „ Автомагистрали-Черно Море “ АД и „ Трансконсулт-22 “ ООД. Цяла година обаче въпросната права не бе пусната, тъй като не е било предоставено да се направи връзката й със остарелия първокачествен път. Едва преди няколко месеца процедурата е тръгнала и за 90 дни работата е била свършена. Подобни случаи единствено демонстрират, че от много време дострояването на „ Хемус “ върви на парче.

 

КАК ДА съдебна експертиза ПОСТРОЯТ МОСТОВЕТЕ

Промени в плановете за мостовете и другите уреди по бъдещите лотове ще доведат до ново закъснение, а сигурно и до оскъпяване на постоянно доизграждащата се в последните десетилетия автомагистрала. Това стана ясно при последната ревизия на служебния строителен министър Иван Шишков на обекта. По време на инспекцията той споделил, че за няколко от мостовите уреди се е стигнало до извода, че планът би трябвало да бъде изменен, с цел да подхождат те на съществуващия терен, в което няма нищо неприятно, по думите на министъра. На процедура обаче се приготвя ново харчене на държавни пари, тъй като по инхауса проектирането не е било направено както би трябвало. Пък и поначало този вид поръчки постоянно допускат по-лесно пилеене на обществен запас, тъй като изпълнителят взема решение съвсем всичко.

Според изпълнителния шеф на ББК „ Пътища “ инж. Лазар Лазаров техническите планове за въпросните мостове не са цялостни и за огромна част от тях са поправени. „ За лот 2 пък мостовете са доста комплицирани и дори още не е решено дефинитивно от какъв вид ще бъдат. В плана е заложено те да са типови, като този на обхода на Габрово, само че на Автомагистрала „ Хемус “ те би трябвало да са двойни. Отделно има разногласия какъв ще бъде тунелът и дали не може да е като дълбока траншея “, споделя той. По думите му нещата се усложняват, тъй като в АПИ и в строителното министерство никой не смее да вземе решение. Лазаров счита още, че с измененията в плановете няма да може да се създадат икономии, дори противоположното. Отделно, съгласно него, от ден на ден се изостря дефицитът за квалифицирани фрагменти, което също ще докара до увеличение на разходитеза строителството и до следващото му закъснение.

Автомагистрала „ Хемус “ се строи от далечната 1974 година Повече от несъмнено е, че мечтаната автомагистрала сред София и Варна няма да бъде подготвена преди настъпването на половинвековния празник от първата й копка.

 

ЛЕГАЛИЗИРАНЕ Н А БЕЗЗАКОНИЕТО

Откакто пое поста си, служебният министър Иван Шишков интензивно лобира бъдещият парламент да се намеси, с цел да направи „ търпимо “ откритото нелегално строителство по „ Хемус “. Дори предложи за разискване съответни промени в Закон за устройство на територията. По тази логичност всеки може да стартира да строи в прорез с разпоредбите и да чака депутатите да му узаконят белите.

Да напомним, че през предходната година сегашният длъжностен министър на Министерство на регионалното развитие бе заместител на Виолета Комитова в същото министерство и громеше противозаконното строителство и инхауса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР