Още по темата: УМБАЛ "Св. Георги" - най-голямото здравно заведение

...
Още по темата: УМБАЛ "Св. Георги" - най-голямото здравно заведение
Коментари Харесай

Кибернож премахва тумори в Университетската болница

Още по тематиката: УМБАЛ "Св. Георги " - най-голямото здравно заведение у нас В Детска хирургия са избавили хиляди малчугани Първата болница у нас потегля от съветски санитарен пункт под Джендема С Медицинската академия стартира „ златната ера “

През предходната година за първи път в страната в УМБАЛ „ Свети Георги “ - Пловдив бе осъществено лекуване с кибернож на пациенти със злокачествени обединения на преносими органи - двама мъже с карцином на простатата и един мъж с израстък на гръбначния дирек.

Използването на модерния уред стартира през м. април предходната година. И към сегашния миг единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray се намира в КЛЛ на УМБАЛ „ Свети Георги “.

Първоначално в клиниката стартира лекуване на пациенти с доброкачествени и злокачествени обединения на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите добавки (ретина, хориоидея, орбита), основния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система - хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на основния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на основния мозък и костен череп.

Сега стартира и лекуване на пациенти с доброкачествени и злокачествени обединения на гръбначния дирек, като за задачата се употребява програмата SpineTracking, която разрешава непрекъснато следене по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза. Лечението с кибернож на пациенти с обединения на преносими органи е допустимо след слагане на фидюшъли (импланти, които се слагат във или към израстък на меките тъкани, с цел да бъдат ориентировка по време на облъчване.

Киберножът съставлява неусетен, анемичен и бърз способ на лекуване, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани заради внезапното намаляване на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф - симулатор, като се прави fusion с: ЯМР, остарели облици от СТ или ПЕТ - СТ. Затова е добре при опция на пациентите да се създадат всички нужни образни проучвания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР