Още по темата Тръмп преди срещата с Путин: ЕС е

...
Още по темата Тръмп преди срещата с Путин: ЕС е
Коментари Харесай

Срещата Тръмп – Путин: САЩ искат по-добри връзки с Русия

Още по тематиката
Тръмп преди срещата с Путин: Европейски Съюз е зложелател, Путин – съперник

Съюзниците в Европейски Съюз са обезпокоени, че американският президент може да спре военните учения на Съединени американски щати в Европа
15 юли 2018
Фотогалерия: Хелзинки се готви за срещата на Тръмп и Путин
от Дневник,15 юли 2018 " Да се разбираш с Русия е нещо положително, не неприятно ". С тези думи американският президент Доналд Тръмп стартира срещата с съветския си сътрудник Владимир Путин в Хелзинки. Държавният глава на Съединени американски щати съобщи, че двете страни имат чудесни благоприятни условия дружно, откакто са изпитвали компликации в предишното, и в последна сметка ще се радват на " изключителни връзки ". Той упрекна за напрежението сред Вашингтон и Москва предходните администрации в Белия дом. Отговорът на Путин беше: " Сега е време да приказваме в детайли за двустранните си връзки и другите проблематични области в света. Има доста такива ".

Връзките сред двете страни са мощно обтегнати след съветското анексиране на Крим през 2014 година и поради обвиняванията за интервенция на Москва в американските президентски избори през 2016 година Сега всичко, обвързвано със събитието в Хелзинки, беше следено извънредно деликатно - като се стартира от умишленото забавяне на двамата водачи, прераснало в това кой ще накара другия да го чака повече, и се стигне до метода, по който се ръкуваха.

Преди срещата Тръмп за следващ път ескалира напрежението като разгласи, че възприема Европейски Съюз като зложелател в търговията, а Путин – като съперник. Същевременно западните дипломати разясниха, че диалозите с съветския президент са " същински тест " за уговорките на Вашингтон към НАТО.

" Много положително начало "

Тръмп дефинира срещата, на която той и Путин бяха придружавани единствено от своите преводачи, като " едно доста положително начало ". Тя се случва след с напрежение посещаване в Европа, по време на което американският президент остро подлага на критика съдружниците си по отношение на търговията и военните разноски. Разговорите в Хелзинки са противоречиви, защото сега Съединени американски щати организират огромно следствие на хипотетичната съветска интервенция в президентските избори през 2016 година В петък бяха повдигнати обвинявания против 12 руснаци за тяхната евентуално роля в хакването на демократически политически фигури в месеците преди вота. Това е повода мнозина да се питат редно ли е Тръмп да взе участие в днешната среща.

Според CNN аргументите американският президент да държи на среща " на четири очи " зад затворени порти с Путин са три – първо, желал е уединено да го реши по-добре; второ, не е желал детайлности от техния диалог да изтекат в медиите; трето, не е желал сътрудници, подкрепящи по-твърда линия против Москва, да му въздействат. Последното тревожи съветниците от Белия дом, които така и така са нервни по отношение на риска да се създадат прекомерно огромни отстъпки на Путин по време на диалозите, написа Военновъздушни сили.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че и двете страни в диалозите са се съгласили да няма прелиминарен дневен ред за тематиките. Но добави, че му се коства мъчно за поверие, че Путин няма да чака въпроса за хипотетичната съветска интервенция в изборите. " Това е една от задачите на тази среща, тъй че президентът да се види очи в очи с Путин и да го попита за това ", уточни Болтън пред ABC News.

Обезпокоени европейски съдружници

Европейските водачи наблюдават от близко срещата сред Тръмп и Путин. Те са нащрек, изключително откакто американският президент разяснява пред CBS News, че страните от Европейски Съюз се възползват от Съединени американски щати и не си заплащат сметките в НАТО.

По мотив изявлението на американския президент, че Европейски Съюз е зложелател във връзка с търговията, немският външен министър Хайко Маас разяснява: " Вече не можем изцяло да разчитаме на Белия дом. За да поддържаме партньорството си със Съединени американски щати, би трябвало да го пригодим. Първата ясна последица би могла единствено да бъде потребността да се сближим още повече в Европа. Европейски Съюз не може да се остави да бъде разграничен, без значение какъв брой остри могат да бъдат вербалните офанзиви и какъв брой неуместни могат да бъдат туитовете. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР