Още по темата ТЕЦ Марица-изток 2 се отказа от 2.8

...
Още по темата ТЕЦ Марица-изток 2 се отказа от 2.8
Коментари Харесай

ТЕЦ "Варна" ще бъде и търговец на ток

Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от 2.8 млн. лева в интерес на централата на Папазов

Държавната компания ненадейно разтрогна контракта си за леден запас, а Топлоелектрическа централа " Варна " беше единственият претендент на изключителния търг
9 май 2018
Данаил Папазов взима 30 млн. лева дял от Топлоелектрическа централа " Варна "

Чрез счетоводни преоценки на активите сдружението е " напомпано " с 265 млн. лв.
1 май 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018 След възобновяването на активността на Топлоелектрическа централа " Варна " новият притежател на сдружението - транспортния министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов, е решил да влезе на пазара на електрическа сила и като търговец. Заявлението му до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за издаване на лиценз е било подадено още на 28 февруари, само че публичното разискване се състоя едвам на 5 юни. Решението на регулатора по проблема се чака на 14 юни, само че няма никаква причина то да бъде негативно.

Според показаните документи Топлоелектрическа централа " Варна " желае да оперира единствено на българския пазар на едро и няма да доставя ток на крайните клиенти. В бизнес проекта е посочено, че предстоящите размери електрическа енергия, които ще се тъгуват, са от порядъка на 40 хиляди мВтч през 2018 година, като нарастват в идващите години, с цел да доближат 164 063 мВтч през 2022 година

Минал опит

Заявлението за издаване на лиценз за търговия с ток е обосновано от Топлоелектрическа централа " Варна " с добития опит от активността " произвеждане на електрическа сила ". На базата на това е записано, че сдружението може да предложи гъвкави и новаторски схеми за търговия и ценообразуване, защото познава конкурентните подходи на другите търговци на електрическа сила и тяхната маркетингова позиция.

В реалност обаче актуалният притежател на централата - компанията на Папазов " Сигда ", няма опит в енергетиката, а главният й предмет на активност е превоз и логистика. Също по този начин през последните три години, при ръководството на CEZ Топлоелектрическа централа " Варна " не функционираше.

10 години стигат

Срокът на лиценза, за която кандидатства Топлоелектрическа централа " Варна ", е 20 години. Това е стимулирано както с опита на пазара на електрическа сила в качеството си на производител, по този начин и с предстоящата цялостна либерализация на пазара и новите благоприятни условия и вероятности, свързани с това. Освен това сдружението показва, че възобновената употреба на централата, употребявайки природен газ като главно гориво, ще разреши на компанията да бъде по-гъвкава и по-независима на пазара на електрическа сила.

Въпреки това специалистите на КЕВР са решили, че лиценз би трябвало да бъде за период от 10 години. Причината е, че развиването на пазара на електрическа сила е извънредно динамично както в България, по този начин и в района и е невероятно да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР