Още по темата: Танева: Прокуратурата проверява всички къщи за гости

...
Още по темата: Танева: Прокуратурата проверява всички къщи за гости
Коментари Харесай

Мераклиите да строят къщи за гости без роднини в политиката

Още по тематиката: Танева: Прокуратурата ревизира всички къщи за посетители

Кандидатите за финансиране на къщи за посетители по европрограми ще подават отсега нататък заявления за спор на ползи и за съгласуваност с хора от ръководството. Това заяви през Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева.

Така властта се пробва да предотврати бъдещи подозрения за изразходването на еврофондовете откакто поредност журналистически следствия демонстрираха, че хора, свързани с ръководството, са получавали безплатно пари, с цел да си строят персонални вили. Между тях е по-алият оставка зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, досегашният зам.-шеф във фонд " Земеделие " Иванка Багдатова - Мизова, " Биволъ " откри, че такива планове развиват близки на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, а " Пик " - за фамилията на към този момент определената за евродепутат от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Прокуратурата ревизира всички планове.

Министърът сподели, че европейският правилник изисква да се ревизира 1% от плановете, в България са тествани към 17%, само че и това се е оказало незадоволително. " При нас мисленето е такова, че инспекциите по европейския правилник не са задоволителни при сходен тип вложения, каквито се дават в цяла Европа. Това е нашият нрав, мисленето по какъв начин да се съблюдава законът, само че да не реализира задачите, е нашият проблем ", сподели тя.

В същото време Танева акцентира, че не може да се не разрешава на роднините на политици от второ, трето, четвърто коляно да се занимават със земеделие, изключително в случай че живеят в аграрни региони. " Хора - втори, трети, четвърти братовчеди, които си живеят по селата, с изключение на със земеделие с какво да се занимават? Да си изоставен селата? " попита риторично тя. Затова увери, че задачата е да има общи правила и гаранции, че никой няма да се облагодетелства отвън тях.

Помолена да разяснява анулацията от съда на методиката за санкциониране на извършители, от която следва, че страната ще връща пари на злоупотребилите, Танева посочи, че с методиката се дефинира единствено размерът на глобата, само че не и съществуването на нарушаване. " Европейското законодателство е тъкмо, че нарушителят заплаща ", успокои тя. Предстои да бъдат оповестени нови правила, по които изпълнителният шеф на фонд " Земеделие " ще постанова глобите.

Танева заяви, че при встъпването си в служба като министър преди по-малко от месец е заварила 14 контракта за утвърждение, постъпили от края на предходната година, с които се предлага в допълнение финансиране на туристически атракции към къщи за посетители - басейни, джакузи, ресторант, детски площадки и кътове. Едно от предложенията е в същото село, в което е и станалата известна в медиите " къща за тъщи ". (бел. ред. Всичко за решенията на Танева по проблема четете тук). Всички тези действия са възможни по европравилата. Тя предложи на медиите да вземат участие в инспекциите по места, с цел да открият дали въпросните къщи за посетители се употребяват по предопределение и дали парите ще бъдат изхарчени свястно.

Източник: Дневник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР