Още по темата Страните от Западните Балкани търсят начин за

...
Още по темата Страните от Западните Балкани търсят начин за
Коментари Харесай

Босненската Сръбска република планира да приватизира 14 компании

Още по тематиката
Страните от Западните Балкани търсят метод за събаряне на цените на роуминга

Лидерите на Западните Балкани се срещнаха в Скопие, с цел да обсъдят проблемите със свързаността в района
19 апр 2018
Европейска комисия предлага Македония и Албания да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз

Засега обаче не е несъмнено дали страните членки ще се съгласят с рекомендацията
17 апр 2018 Правителството на босненската Сръбска република възнамерява да продаде акциите си в 14 компании тази година. Това демонстрира проектът за приватизация, оповестен от локалната Investment-Development Bank RBRS, оповестява SeeNews.

Едната от двете съставни елементи на Босна и Херцеговина се готви да раздържави три компании от стратегическо значение. Това включва дял от 52.5% в производителя на мотори Fabrika motora specijalne namjene, 81.5% в производителя на мотори Orao и собствеността ѝ Kosmos – компания за авиационно съоръжение, се споделя в документ, оповестен на уеб страницата на IRBS.

Република Сръбска ще се опита също по този начин да продаде четири учредени от страната компании със закупени активи от сдружения, изпаднали в неплатежоспособност. Става дума за 83.5% в дървопреработващата Drva industrija и 100% във фабриката за декоративно каменно произвеждане Novi mermer, производителя на авточасти Novi autodijelovi Rudo и компанията за филтри Nova tvornica precistaca.

За продажба ще бъдат препоръчани и 65% в минната компания Ljubia, като акциите ще се продадат на търг на фондовата борса. Досега държавното управление е предписание няколко несполучливи опита за продажба, като последният път е бил предходната година.

Също на борсата, само че на контролирания пазар, ще се предложат акциите на страната в сдружението Krajinapetrol, Mikroelektronika, Mlinpek, Razvitak, Cajavec-mega и Glas Srpske.

Република Сръбска е една от двете съставни елементи на Босна и Херцеговина, като другата е Босненската федерация. През 2016 година федерацията също планираше да продаде акциите си във компании, където участваше с най-малък дял. Забавянето на приватизационния развой обаче ѝ струваше повече от 2 милиарда евро, писа тогава Balkan Insight.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР