Още по темата: Старт на преговорите за Брекзит между ЕС

...
Още по темата: Старт на преговорите за Брекзит между ЕС
Коментари Харесай

Как се променят правилата за българските студенти в UK

Още по тематиката: Старт на договарянията за Брекзит сред Европейски Съюз и Лондон

15% от завършващите тази година възпитаници ще изберат чужбина, макар неразбираемото икономическо бъдеще в международен мащаб. Това демонстрира прогнозата на плана " Световно обучение ". Независимо от неяснотите към Brexit, и през 2019 година, Англия държи шампионата за най-предпочитана страна от бъдещите ни студенти. Всяка година в университетите там отиват близо 2 000 български деца, предава Нова.

Представители на над 30 висши учебни заведения от Обединеното кралство дойдоха у нас, с цел да се срещнат с бъдещите си студенти. Мирослав Маринов идва от Козлодуй, с цел да си избере университет. Зрелостникът е безапелационен, че не желае тапия от родината си.

„ В чужбина има по-добра реализация. Точно в тази сфера, към която съм се ориентирал - автомобилно инженерство, там се предлага по-добро качество на образованието ”, разяснява Маринов.

Родителите на Мирослав поддържат решението му да напусне България. „ Това е детската му фантазия - да приключи автомобилно инженерство. Бих желал да се завърне в действителност, само че за това, което е обвързвано с неговото успокоение в живота, той самичък ще реши ”, споделя татко на Мирослав.

Консултантските компании за образование в чужбина записват растеж от 30% на ранните кандидатури за английските университети. Обясняват го със страха от възможен Brexit без договорка. Ако това се случи до края на октомври, студентите ни би трябвало да създадат регистрация за краткотрайна уседналост до юли 2021 година. Година, която към момента крие доста въпросителни пред образованието във Англия, споделят специалистите.

„ Биха могли да вдигнат таксата за образование и надлежно, в случай че ние не сме обсъждани като член на Европейски Съюз, а сме на равно с другите интернационалните студенти, таксите ще са малко по-високи за тях ”, разяснява Николай Христанов - план " Световно обучение ".

В момента цената за студентите от Европа е идентична с тази на английските студенти, като на година следването им излиза до 9 000 паунда. Ако обаче европейските студенти стартират да бъдат таксувани като студенти от трети страни, сумите ще скочат от 10 до 38 000 паунда годишно. Ще се наложи и кандидатстване за виза. „ И може би вероятно откакто завършат висшето си обучение ще има някакъв интервал, който е стеснен и в който могат да останат, с цел да си търсят работа и да работят, след което към този момент ще се наложи да се върнат ”, споделя още Христанов.

„ 2021 година крие доста въпросителни и за самите университетите ”, споделя Пери Джеймс. Представител е на висшето учебно заведение в Есекс. Уверява обаче, че всички студенти, които стартират образованието си през септември следващата година са с обезпечено финансирането за целия интервал на образованието. „ Така че учениците, които в този момент са 12-ти клас ще могат да се възползват от същите такси, както са били до момента и да получат студентския си заем без проблем ”, показва Джеймс.

Обединението от университети във Англия, твърди ни Пери, прави всичко допустимо, с цел да убеди държавното управление какъв брой са скъпи студентите от чужбина. А някои висши учебни заведения даже трансформират стратегиите си от обичайна три на двегодишна просветителна степен, която обезпечава същото равнище на познания. „ Наистина на този стадий нямаме доста информация, само че университетите желаят да имат доста интернационалните студенти, тъй че се надяваме развоят на събитията да не попречи на това ”, споделя още Джеймс.

Сред най-предпочитаните специалности от нашите студенти и тази година остават мениджмънт, право и компютърни науки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР