Още по темата: Сладко от рози омагьоса холивудска звезда Туристите

...
Още по темата: Сладко от рози омагьоса холивудска звезда Туристите
Коментари Харесай

Кисело мляко с боровинки - магнит за китайците

Още по тематиката: Сладко от рози омагьоса холивудска звезда

Туристите пробват в Чепеларе и обичайните за този край марудници. Много хора идват единствено поради тях. Правят се от брашно, кисело мляко и яйце в тиган. Местните поставят и " едно бъркало масло ", тъй като става по-дебел и бухнал. Универсална закуска е, тъй като се яде и със сладко, и със солено. Хората обожават също родопската баница, наричана чеп, която се прави с ориз и кори. За нея родопчанки споделят, че става вкусна, в случай че е " седнала кравата в нея ", т.е. с доста масло.

Незаменим деликатес на района обаче е прословутото чеверме, което на доста места може се поръча по поръчка. Иначе регионът на Смолян предлага всичко за туристите. Ако има дестинация у нас, която си коства да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това са Родопите, тъй като даже да е неприятно времето, трапезата ще е на равнище. Отсядайки в селска къща, гостите ще опитат истински ястия.

Голяма горделивост тук са рецептите за смилянски боб и родопския топ десерт - овче кисело мляко с боровинки. Киселото мляко е магнит за туристите, изключително за китайците, хукнали към Момчиловци. То стана и съществена реклама за дългоденствие на селото. Освен Момчиловци измежду най-предпочитаните от туристите целогодишно са селата Широка лъка, Гела, Могилица, Арда, Триград, Ягодина, Момчиловци, Орехово, Смилян и доста други.

Градовете също оферират гастрономически туризъм. В региона са известните балнео- и СПА курорти - Девин и Баните. Триградското ждрело е фамозно с изключение на с пещерите, и с приготвянето на пъстърва на плам, от която ще си оближете пръстите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР