Още по темата: Шефът на НЗОК обясни казуса с лекарствата

...
Още по темата: Шефът на НЗОК обясни казуса с лекарствата
Коментари Харесай

След дъжд качулка: Шефове на НЗОК са привикани в парламента

Още по тематиката: Шефът на НЗОК изясни проблема с медикаментите на Мими

Шефове те на Здравната каса и на Агенцията по медицински контрол - на незабавно чуване в парламент а. Причината - гибел та на 6 годишната Мария , която провокира спор за пари и за работата на каса та.

Мария умря от левкемия и макар че се лекуваше в българска болница, фамилията й получи фактура за 14 000 лева за скъпи медикаменти. Това докара до разногласия сред Здравната каса и Детската онкохематология. В разногласието се намесиха и депутати . Междувременно се стигна и до незабавно чуване на шефа на каса та, както и на шефа на детската болница в здравната комисия

„ Лекарства все още за лекуването на това дете не са липсвали в нито един миг. Има известни административни процедури, които може би се забавиха. Ние сме изпълнили в цялостен размер характерното лекуване, което е за злокачественото заболяване, само че за жалост заради настъпване на затруднения от развиването на болестта ние прекъснахме това лекуване, с цел да превключим на интензивно лекуване ”, разяснява началникът на Клиника по детска клинична хематология и онкология към " Царица Йоанна - ИСУЛ " Добрин Константинов.

„ Спазени са безусловно всички нормативно изискуеми параметри на една такава заповед. Известно закъснение в нея беше въз основата на това, че документите, с които кандидатства майката не бяха в цялостния си тип. Броят на прегледаните молби за един месец и половина е 360, от които 164 бяха трансферирани от Фонда за деца, т.е. там не бяха прегледани. Такъв размер молби Фондът разглеждаше за интервал от три месеца ”, разяснява шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

Проблемът с заплащането на скъпоструващи медикаменти за тежкоболни деца стои от години. Става въпрос за лекарства, които са част от наложителното лекуване по клинични пътеки, само че в действителност финансирането не минава през обществените запаси и през Здравната каса . Здравният министър даде обещание, че ще се изготвят нормативни промени, с които този проблем да бъде решен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР