Още по темата: Събориха знакова къща на "Гладстон" под носа

...
Още по темата: Събориха знакова къща на "Гладстон" под носа
Коментари Харесай

Генералска дъщеря живяла в съборената къща на Куцооглу

Още по тематиката: Събориха знакова къща на "Гладстон " под носа на общината Верона Резиденс бута къща на 20 м от Общината ВИДЕО Фирмата, която бутна къщата на "Гладстон ", със 7 запора

„ Не можем да си разбираем този блян на българина да унищожава културно-историческо завещание. Емблематични здания на Пловдив към този момент са окончателно изгубени, тъй като систематично се унищожават ”. Така наследниците на фамозния магнат на ориенталски тютюни Анастас Куцооглу реагират на случая със съборената къща на „ Гладстон ” №12. Сградата, която е монумент на културата, беше съборена предходната седмица от новия й притежател Светослав Митов, закупил къщата посредством компанията си " Неокор билдинг " ЕООД. Наследниците на Куцооглу изброяват изчезналите шедьоври в Пловдив, измежду които аптека " Марица " и Домът на здравето на Кудооглу. " Това беше една забележителна къща, само че я събориха, с цел да разширят пощата ”, напомнят те.

Къщата на „ Гладстон ” №12 в действителност е била благосъстоятелност на семейство Куцооглу. Преди години те я продават на компания " Неокор Билдинг " от Пловдив. „ Къщата беше в извънредно положение, ние сме доста наследници и нямаше по какъв начин да стигнем до единодушие по отношение на ремонта й. Затова не се наехме да я реставрираме ”, описват от фамилията. Решават да я продадат с вярата че тя ще попадне в ръцете на непокътнат вложител, който ще резервира оптимално достоверността на красивите й фасади.

От фамилията описват историята й - къщата е строена през 1910 година по план на Йосиф Шнитер. Влиза в активите на фамозната фамилия по-късно, била е благосъстоятелност на най-големия наследник на Анастас Куцооглу - Васил. Прочутият бонвиван, който прави доста, с цел да наложи българските тютюни на немския пазар, също в Холандия и Скандинавието, обаче е „ жител на света ”. Той избира да живее в Европа, където обикаля скъпите казина, нощува в лъскави хотели, по този начин и не построява личен дом. Ето за какво той съвсем не е живял в дома на „ Гладстон ” №12 под тепетата. Васил Куцооглу апортира къщата в Стокова варантна банка - това е една от фамилните банки на семейството, чиято активност е изкупуването на гръцки, турски и българки тютюн. Попадайки в активите на банката, къщата е употребена за жилище на Георги Куцооглу - най-малкия наследник на Анастас Куцооглу. В нея той живее със брачната половинка си Руска Недева Куцооглу - дъщерята на генерал-майор Никола Недев. Прочутият ни боен деятел е бил военно аташе в Рим, Атина и Анкара. Пише над 10 публикации, свързани с войните ни за национално избавление, споделя и за епичната борба при Дойран в книгата си „ Дойранската епопея - 1915--1918 година “. Дъщеря му Руска Недева е езиковед, разказва забавни елементи от фамилната история в книгата си „ Спомени на Руска Николова Недева-Куцуоглу ”.

„ Била е извънредно ерудирана и умна жена. Цялата къща носеше нейния дух и жанр, който се усещаше във всичко - от скъпите книги до подбраните и скъпи мебели. Това бе знакова къща за Пловдив, в която са устройвани блестяща балове под кристални полилеи, измежду антики от най огромните европейски аукциони ”, описват от фамилията.

Красимир Писев, специалист по историята на старите къщи в Пловдив:

“Пловдив има три свои полезности - Главната, Стария град и археологията. Без първите две остават единствено камъните от предходни столетия, напечени под слънцето. Само че археология има на доста места по света. Ала даже във безконечния Рим туристите избират да преглеждат разкопките, возейки се на туристически бус. След това претърпяват атмосферата на старите барокови къщи.

За мен е значимо пловдивчани да схванат, че нашето бъдеще е да съхраним ансамбъла на Главната. Понеже нашият древен град няма здания със международно значение, само че има своята Главна улица - със своя неповторима хармония и дух. Главната на Пловдив е връзката сред археологията и Стария град. Тя е звеното, свързващо близкото ни минало, възраждането и античността. Затова всяка разрушена знакова къща от този отбор е безвъзвратна загуба за историята на града ни ”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР