Още по темата: С раница из Родопите: По следите на

...
Още по темата: С раница из Родопите: По следите на
Коментари Харесай

Къща за гости или хижа: Кое предпочитат туристите

Още по тематиката: С раница из Родопите: По следите на погубените хижи Хижарската ни горделивост "Марциганица " не стана първокласен хотел Кой е притежателят? Банки спорят за хижа "Руен " Семейство направи оазис в планината край Пловдив

Празнината от неработещите хижи, заслони и туристически спални въпреки всичко откри отчасти запълване. Напоследък се вижда нещо доста забавно, в доста от дребните села стопанската система се гради на туризма. Още през 1992 година в Момчиловци отвориха дузина дребни хотелчета, което провокира интереса даже на тогавашния американски дипломат в България. Уйлям Монтгомъри и фамилията му прекараха повече от седмица за коледните празници в китното родопско село.

Бягайки от огромния град, хората желаят успокоение, тишина, екологично чиста храна и благоприятни условия да поддържат връзка с природата, съчетано с физическа интензивност. Именно в този вакуум се появиха къщите за посетители. На цени, малко по-високи от тези в хижите, те оферират непорочност, уют, успокоение, храна, положително отношение. Именно тези къщи за посетители избавиха маршрутите в Средните Родопи.

А хижите имат своето място по високите места на планината. Там, където се доближава мъчно и претенциите нямат място. Там, където те са избавление, и то в дословен смисъл, за планинарите. В ниските елементи на планините, изключително в Родопите, хижите към този момент са морално остарели и тяхното бъдеще не е доста ясно. До няколко десетилетия съществуването им може да се обезсмисли, в случай че несъмнено, идните генерации не намерят някакъв по-добър метод за стопанисване. Иначе те просто ще изчезнат, заместени от къщите за посетители и дребните фамилни хотелчета, настояват отдадени в туристическото дело.

Най-добър е алпийският модел

При планинските хижи работи алпийският модел, смята Ангел Боев, който е в този бизнес от края на 80-те години на предишния век. Дълги години той бе първо шеф, а по-късно и наемател на хижа Плевен, а в този момент стопанисва хижа Младост над Търговище.

" Хижите в Австрия и Германия са благосъстоятелност на техния Алпийски съюз, който е нещо като нашия Български Туристически съюз (БТС). Съответните секции на съюза им наемат хижари. Парите от нощувките отиват в за Апелативен съд, а приходите от храна и питиета са за хижарите, с което те биват подтиквани да работят при тези малко по-сурови условия. Разходите за консумативи и ремонтни действия се поемат от съответните секции на Апелативен съд. При този модел на работа в Алпите няма нито една затворена хижа. Не знам до каква степен е използван този модел у нас, само че най-малко е добре да се опита ", показа Боев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР