Още по темата: Ремонтът на Площада напредва СНИМКА Маркират с

...
Още по темата: Ремонтът на Площада напредва СНИМКА Маркират с
Коментари Харесай

Издигат римска колонада на Площада СНИМКИ

Още по тематиката: Ремонтът на Площада напредва СНИМКА Маркират с павета 20-вековния път на Площада С бетон и арматура подменят 17 века история на площада Ремонтират Площада и в събота СНИМКИ

Три антични колони са вдигнати на археологическите разкопки на Римския конгрес сред пощата и Цар-Симеоновата градина. Атракцията е посрещната с спорни мнения от пешеходците. Едни се стопират с удивление, снимайки се с телефона пред антиките, други скептично означават, че това е бутафория и кич, което няма да притегли вниманието на същинските познавачи на архитектурата на античния Филипопол.

Колоните са съединени от части, открити на разкопките от източната страна на пощата. Те са включени в плана за реставрацията на Римския форум-запад по плана на арх. Румяна Пройкова. Стените са укрепени с габиони като реплика на градежи от 2-3 век. В чашата на Форума ще се слиза по стъпала. Освен колоните ще има и капители, вдигнати на един метър от горната страна.

Строителите от компания " Драгиев и ко " към този момент са наредили плочки от бетон и гранит до Военния клуб и над подлеза на " Гладстон ". За да не се нагъват, както това се случи на ларгото в София, на някои места сред плочките се поставя специфичен силикон. " Стараем се качеството да е високо ", увери шефът на компанията инж. Цанко Драгиев.

С павета в тъмносив цвят се обрисува контурът на римския път, който минава под площада. С плочки в същия колорит са маркирани античните здания на Римския конгрес, които съгласно археолозите са разрушени. Разкопките ще продължат от северната страна на пощата, където бяха отстранени павилионите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР