Още по темата Процедурата за избор на стратегически инвеститор за...

...
Още по темата Процедурата за избор на стратегически инвеститор за...
Коментари Харесай

Кандидатите за АЕЦ „Белене“ ще трябва да минат през девет етапа

Още по тематиката Процедурата за избор на стратегически вложител за...

Два са плануваните разновидността във връзка с финансовия модел за реализиране на АЕЦ „ Белене “ - 10 милиарда евро и период от 10 години, както и подобен с по-висока оценка за евентуалнита претендент - вид за реализиране на плана от порядъка на 9 милиарда евро, защото страната ни има площадка, съоръжение, което е направено и доставено в страната. Това стана ясно от информацията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в границите на чуването от комисията по енергетика към Народното събрание. Предвижда се условието за финансиране на новата нуклеарна мощ да е за 20 % личен и 80 % притеглен капитал. Задълително изискване ще бъде българското присъединяване да е единствено с апортна вноска.

Министър Петкова в отговор на въпрос на депутата Желю Бойчев, който попита за какво не е очакван вид за обединяване с АЕЦ „ Козлодуй “ даде образец с АЕЦ „ Пакш 1 “ и АЕЦ „ Пакш 2 “, които са предвиждали подобен вид за реализиране на бъдещата атомна централа в Унгария, само че Европейска комисия е отказала заради нарушаване на разпоредбите за конкуренция. Правилата за конкуренция не позволяват обединяване на плана за АЕЦ „ Белене “ с АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Петкова.

В същото време тя изясни, че във връзка с изискванията, които ще бъдат сложени за стратегическия вложител се планува АЕЦ „ Козлодуй “ да оперира новата централа в Белене. Съответно при приемане и осъществяване на това изискване бъдещият вложител ще получи и преимущество.
Разгледан е и моделът за АЕЦ „ Аккую “, само че и той е неупотребим, тъй като при него турската страна взе участие с гаранции, изясни министър Петкова.
Преди това министърът на енергетиката показа пред депутатите признатото от държавното управление решение за оповестяване на процедура за стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “.

По отношение на към този момент поставеният въпрос за нуждата от нотификация на плана за АЕЦ " Белене " пред Европейска комисия, министърът изясни, че планът е утвърден от Европейска комисия през 2007 година Промяна в техническата част на плана няма, той е същият както и преди, изясни министърът. Нотификация се изисква при смяна на вложителя, само че защото още няма договаряния със стратегическите вложители, не знаем изхода от тях е рано да се желае и нотификация. Когато имаме резултати, да такава нотификация ще бъде поискана, съобщи министър Петкова.

Страната ни ще упорства също по този начин страната ни да има блокираща квота.

За следващ път енергийният министър изясни, че в случай че не се направи нищо би трябвало да забравим оборудването. Тогава НЕК би трябвало да отпие активи от 3,2 млрд.лв. Това ще докара до декапитализация както на НЕК, по този начин и на БЕХ.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР