Още по темата: Проф. д-р Николай Радулов: Ако изтече информация,

...
Още по темата: Проф. д-р Николай Радулов: Ако изтече информация,
Коментари Харесай

Злите гении на Пловдив: Кристиян удари МОН и НАП за две...

Още по тематиката: Проф. доктор Николай Радулов: Ако изтече информация, ще има отвлечени деца Избрани спецченгета ще ровят в масивите на МОН

Пловдив от дълго време се слави с надарени деца, които постоянно обират медалите по националните и интернационалните олимпиади в разнообразни дисциплини. Напоследък обаче градът се прочу и със своите зли гении.

Пловдивският хакер Кристиян Бойков се прочу по целия свят, откакто за 24 месеца съумя да нанесе два тежки удара на значими държавни институции. Той хакна системите на просветителното министерство и на приходната организация. Бойков проби отбраната на уеб страницата на МОН още през 2017 година като възпитаник в Националната комерсиална гимназия. Тогава отрасловото ведомство предложения младежа да взе участие в процедурите по запазване и предпазване на информацията.

И вместо другите институции да си вземат поука и да подобрят сигурността си, те не започнаха никакви дейности. Докато не се стигна до следващата хакерска офанзива на пловдивчанина, който към този момент бе почнал работа в столичната компания TAD груп. Фирмата се занимава точно с тестване на сигурността на компютърните системи, а до поканата да стартира работа там се стига след офанзивата в МОН.

Този път под прицела на Кристиян Бойков попадна приходната организация и данните на над 5 милиона българи. Файлът, с който се беше сдобил 20-годишният юноша, съдържаше трите имена на хората, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления, получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND. Кристиян Бойков бе арестуван на работното си място, а акцията продължи над 7 часа. Иззети бяха един длъжностен и един персонален компютър.

Прокуратурата стигна до хакера поради оставена диря в един от файловете в публикуваната база - потребителското име, с което го е прочел. По проблема обвинявания бяха повдигнати и на други двама шефове от компанията, в която работи Бойков. Търговският шеф на " ТАД Груп " Георги Янков и притежателят Иван Тодоров ще дават отговор пред Темида за това, че съзнателно са склонили Бойков към осъществяване на закононарушението. И тримата забъркани са на независимост. Бойков излезе от ареста против гаранция от 20 000 лв., а Тодоров - против 100 000.

Междувременно стана ясно, че арестуваният Кристиян е водел курсове за повишение на уменията на чиновниците на ГДБОП по киберсигурност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР