Още по темата: Проектът Въча стартира! Ще пием чиста вода

...
Още по темата: Проектът Въча стартира! Ще пием чиста вода
Коментари Харесай

Пловдив пие вода от Родопите със 150 млн. лв.

Още по тематиката: Проектът „ Въча ” започва! Ще пием чиста вода от Родопите

Около 150 млн. лева ще коства реализирането на чакания с десетилетия план за водоснабдяване на Пловдив и още 6 общини с планинска вода от " Въча ". Това стана ясно по време на последната кръгла маса, проведена от Здравко Димитров. На нея участваха народни представители, специалисти и кметове на близки обитаеми места към Пловдив.

С новите технологии и материали планът излиза два пъти по-евтино отпреди 10 година По това време две водещи международни компании в сектора са правили проучване и пресметнали, че за реализацията му ще са нужни над 300 млн. лева, напомни на срещата някогашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Според него още тогава французи предложили публично-частно партньорство за " Въча ".

Инвеститорите били подготвени да изградят оборудванията за своя сметка, а след това да станат оператори за избран интервал от време.

Шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова дефинира плана като стопански преференциален с добра възвръщаемост на вложените средства. Според нея той може да генерира лични доходи по трасето посредством построяването на електроцентрали. Според нея не трябва да се изпуска и опцията за публично-частно партньорство. Частният сътрудник можел да генерира освен своята експертиза в плана, само че и финансиране. Другата опция е за отдаването на концесия,

в която страната може да взе участие. Може да дефинира нулева или противоположна концесионна вноска. Всички присъстващи на срещата се сплотиха към тезата, че този план би трябвало да бъде осъществен по ред аргументи. Една от тях е, че качеството на водата непрестанно се утежнява. Също по този начин има и наклонност към понижаване на водните ресурси.

В момента Пловдив се водоснабдява от 4 помпени станции, които попадат напълно в градската агломерация, а също така разноските по поддръжката стават от ден на ден, а това се отразява на цената на водата.

По време на срещата стана ясно също, че загубите от ВиК мрежата са над 61,5%.

Освен това съществува действителна опасност при повреда в електропреносната мрежа Пловдив да остане дълго без вода.

Освен че ще усъвършенства качеството на питейната вода в 7 общини, планът ще внесе и надеждност във водоснабдителната система. По време на срещата бе обяснено, че на десния бряг на Марица се намира депото за твърди битови боклуци, което единствено по себе си съставлява екологична бомба. Към момента то е приведено в сходство с европейските условия, с цел да се ограничи просмукването на води към почвата, само че съществува риск при бедствено състояние, защото е на самия бряг, да бъде разрушено и да провокира екологично злополучие освен за района, само че и с трансгранични последици.

Икономическите съображения са другата причина за реализирането на плана.

Водата за Пловдив се добива от поречието на Марица с помпи, а това значи забележителен разход на електрическа енергия. ВиК-Пловдив е може би най-големият потребител на електрическа енергия в региона. При реализирането на плана водата ще се подава по гравитачен път до Пловдив и покрайнините и до доста малко места с нищожно припомпване.

По време на срещата стана ясно още, че обезпечаването с планинска вода има значение освен към вкусовите качества на водата, само че и към здравето на популацията. Също по този начин ще се обезпечи и задоволително вода за икономическото развиване на района. И не на последно място бяха изтъкнати климатичните промени, с които не можем да се борим, само че можем да смекчим тяхното въздействие, както и да съхраним водата от каскада " Въча ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР