Още по темата Политически и граждански натиск преди изборите прави

...
Още по темата Политически и граждански натиск преди изборите прави
Коментари Харесай

Шест кандидата с интерес към гръцкия газов оператор DESFA

Още по тематиката
Политически и цивилен напън преди изборите прави бъдещето на изследването и добивите в архипелага Лофотен извънредно неразбираеми
9 авг 2017
Големият победител може да са потребителите, в случай че това докара до спад в цените
6 авг 2017
Конфликтът сред Турция и Европейски Съюз на фона на засиления интерес на европейски и американски компании за нови сондажи усложнява още повече енергийния пъзел
27 мар 2017

Шест претендента са показали интерес към продажбата на мажоритарен дял от гръцкия газов оператор DESFA, оповестиха от Гръцкия фонд за развиване на активите (HRADF). За продажба са препоръчани 31% от акциите на страната и 35% от акциите, благосъстоятелност на Hellenic Petroleum.

Потенциалните вложители

Компаниите, публично показали интерес, включват английската Macquarie Infrastructure and Real Assets; консорциум сред италианската Snam, белгийската Fluxys, основаната в Холандия Gasunie и испанската Enagas; консорциум сред румънския държавен оператор Transgaz и френската GRTgaz; испанската Regasificadora del Noroeste; американската Integrated Utility Services и катарската PowerGlobe LLC.

Електронното издание на гръцкия вестник Еkathimerini споделя, че проявеният интерес е повече от приемлив за държавното управление в Атина, изключително като се има поради, че множеството заинтригувани компании към този момент са част от газоразпределителната мрежа в Европа. Допълнително като положителен знак се смята, че катарската PowerGlobe демонстрира интерес към процедурата.

Въпреки това компании, които не са част от Европейската мрежа на газовите оператори (ENTSOG), не могат да вземат участие в наддаването, тъй като такива за условията на търга. Все отново се чака, че с напредването на процедурата PowerGlobe ще се опита да заобиколи тази спънка.

Бавната приватизация

Това не е първият опит на Гърция да продаде мажоритарен дял в DESFA. Преговорите за приватизация през 2016 година съвсем бяха завършили с aзербайджанската Socar. Тогава обаче гръцкият парламент не утвърди покачване на газовите цени с колкото настояваше Socar и договорката пропадна. Правителството чака началната цена в процедурата да бъде 400 млн. евро, колкото предложи Socar за 66% от DESFA през 2013 година

Малко евентуално е сегашната процедура да завърши преди края на 2017 година заради дългите отлагания. Първоначалният период за проявление на интерес от евентуални претенденти беше 24 юли, само че HRADF го удължи по молба на един от вложителите.

Следващата стъпка в процеса е HRADF да ревизира какъв брой сериозен е декларираният интерес, като се чака това да отнеме две до три седмици заради летните ваканции. След това Агенцията за приватизация би трябвало да утвърди вложителите, с цел да могат да преминат към втората фаза на търга, когато ще получат достъп до стаята за виртуални данни на DESFA и ще имат право да показват обвързващо предложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР