Още по темата По предварителни оценки на Световната метеорологична агенция

...
Още по темата По предварителни оценки на Световната метеорологична агенция
Коментари Харесай

Тръмп намекна за промяна в позициите по климатичната сделка пред Макрон

Още по тематиката
По предварителни оценки на Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации в най-лошия случай излизането на Съединени американски щати от договарянето ще докара до нарастване на температурата с 0.3 градуса по Целзий

Германският канцлер предизвестява " би трябвало да поемем ориста в личните си ръце "

Американският президент Доналд Тръмп загатна за възможна смяна на решението си да изтегли Съединени американски щати от парижкото климатично съглашение. Той обаче не посочи какво ще е належащо, с цел да го убеди да го направи, написа Reuters.

Тръмп се срещна с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж, като задачата и на двамата водачи беше да потърсят доближаване на фона на ярките си разлики по доста въпроси.

" Нещо може да се случи във връзка с парижката договорка. Нека забележим какво ще стане. Ако се случи, това би било отлично, а в случай че не стане, отново ще бъде добре ", уточни на конференция Тръмп. В предишното той наблягаше, че климатичното съглашение е прекомерно меко във връзка с замърсители като Китай и заплашва американската промишленост.

" Уважавам желанието да се резервират работни места. Мисля, че това е съвместимо с парижката договорка. Днес няма неочаквана и непредвидена смяна, другояче щяхме да я обявим. Но има споделено желание да продължим да дискутираме тези тематики ", разяснява Макрон.

Взаимен интерес

Отношенията сред водачите на Съединени американски щати и на Франция не започнаха безоблачно, само че и двамата имат тласъка да ги подобрят – Макрон желае да разшири ролята на страната си на интернационалната сцена, а Тръмп, който наподобява изолиран измежду международните водачи, се нуждае от другар в Европа.

Американският държавен глава пристигна във Франция, преследван от обвинявания вкъщи за съветска интервенция в президентските избори през 2016 година През седмицата се появи информация, че неговият наследник е приветствал предложение за съветска помощ против съперника на татко си в президентската конкуренция Хилъри Клинтън.

Макрон посрещна Тръмп с топло здрависване и усмивки, което контрастира на първата им среща през май. За френския водач срещата е опция да употребява " мека " дипломация, с цел да завоюва доверието на американския си сътрудник и да опита да повлияе на външната политика на Съединени американски щати, на която съгласно европейските водачи й липсва тенденция.

Макрон счита, че не е продуктивно да се изолира Тръмп на интернационалната сцена. Той уточни, че дружно с американския президент са поискали правенето на съответен проект през идващите седмици, ориентиран към бъдещето на Сирия. " Що се отнася до обстановка в Ирак и Сирия, ние се разбрахме да продължаваме да работим дружно, изключително по съставянето на пътна карта за следвоенния интервал ", съобщи Макрон.

" Силна връзка "

В петък Тръмп участва на марша на американски и френски бойци по време на тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на Съединени американски щати в Първата международна война. Събитието беше кулминационната точка на визитата, която включваше диалози с Макрон, обиколка на първите дами на Париж и вечеря за четиримата в ресторант в Айфеловата кула. " Чудесна вечер с президента Еманюел Макрон и госпожа Макрон. Отидохме до Айфеловата кула за вечеря. Връзките с Франция са по-силни от всеки път ", написа в обществените мрежи Тръмп.

Пред Военновъздушни сили някогашният американски посланик и чиновник на държавния департамент Уилям Джордан твърди, че за американския президент визитата е опция " да бъде взет насериозно пред света ". " Мисля, че има огромна символика в това. Съмнявам се, че ще има доста повече с изключение на основни полемики ", споделя Джордан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР