Още по темата: Отстрели в екипа на кмета: Петрова -

...
Още по темата: Отстрели в екипа на кмета: Петрова -
Коментари Харесай

Житие и страдание грешного Ивана

Още по тематиката: Отстрели в екипа на кмета: Петрова - в съда, Ралев - в ареста

Със сигурност, когато запаленият рокаджия Иван Тотев е приключил Автото (Техникум по превоз „ Гоце Делчев " ), никой не е предполагал, че момчето с дълги черни коси ще стане кмет на Пловдив. А когато през 2007-а 32-годишният мъж завоюва изборите в " Източен ", малко на брой можеха да предвиждат, че ще изкара на върха на локалната политика цели 12 години.

Тотев вади шанс да ръководи регион " Източен ", а по-късно и Пловдив с помощта на участието си в ГЕРБ. В партията бил поканен от един от учредителите <210> - Йордан Кюмюрджиев, някогашен началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. През 2007 година младият кадър на младата партия печели мажоритарните избори за кмет на " Източен ". Преди да се качи на първото ходило в йерархията, инженерът - магистър по компютърни системи и технологии с тапия от Техническия университет, работи във фамилния хотел " Империал " - непретенциозен привидно по това време.

През същата 2007 година Йордан Кюмюрджиев оглавява локалната организация на ГЕРБ и е определен за ръководител на Общинския съвет.

Десет месеца по-късно в управническия дует Вътрешна македонска революционна организация - ГЕРБ настава поврат. Коалицията, образувана към кмета Славчо Атанасов, се разпада. Кюмюрджиев е свален от председателския пост в градския парламент и скоро си подава оставка и от партийния пост в ГЕРБ - Пловдив.

И по този начин Иван Тотев поема кормилото на партията под тепетата.

След като ГЕРБ печели първите си избори в страната, момчето от Автото и компютърен експерт става за малко народен представител, а от 12 август 2009 до октомври 2011 година ръководи Пловдивска област. Води гневна борба против кмета Славчо Атанасов като главен съперник на ГЕРБ, под предлог че е вкарал Българска социалистическа партия в ръководството. Гордее се, че по негова самодейност е основан Фонд за развиване на Летище Пловдив, от който самият той след това се отхвърля.

Запознати описват, че още с първите си крачки във властта Иван Тотев завързва тясна дружба с втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Партийното строителство и другарство ги свързва през всичките години. Цветанов поставя най-много старания, с цел да го наложи като перспективен млад кадър.

През есента на 2011 година Тотев е определен за кмет на Пловдив в конкуренцията със Славчо Атанасов. На пл. " Стефан Стамболов " 1 влиза зареден с сила да покори света. Втурва се да асфалтира главните булеварди, откакто държавното управление изсипва 23 млн. лв., контрактувани за софийския отпадък от неговия предходник. Само след една година новият асфалт на бул. " Шести септември " се продънва и се постанова нов ремонт. На бул. " Цар Борис III Обединител " под новата настилка гърмят тръби.

През 2015 година Тотев още веднъж е номиниран за кмет с горещата поддръжка на Цветанов. Венецът от тръни обаче към този момент е оставил следи по челото му, въпреки и невидими. В ГЕРБ все по-усилено се приказва, че Бойко Борисов се отнася към пловдивския градоначалник, меко казано, скептично. В предизборните месеци министър председателят намира мотив да не се отзове на поканата за откриването на Пеещите фонтани, а по-късно - и на Колодрума, финансиран от страната. В града се разяснява, че 50-те милиона лв. (а може би 60?) са изхарчени за спортната зала нецелесъобразно. Тотев отхвърля за злоупотреби, само че е реалност, че компания " Главболгарстрой ", наета за строителство на спортната зала, е финансирала с предплатено заплащане и новия парцел на кметската фамилия.

Факт е, че и множеството време Колодрума си стои като пантеон.

През 2015 година малко преди изборите запитан дали поддържа Тотев за втори мандат и за какво е позволил Здравко Димитров да се яви като различен претендент, Бойко Борисов отсича: " Решението за Иван Тотев е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а Здравко Димитров ми е другар ".

Тотев е стартиран от Цветан Цветанов. На изборите е на косъм от загуба. Печели балотажа едвам с 1400 гласа пред Славчо Атанасов. Покрусен е. Негови съперници показват, че една от аргументите за този слаб резултат е надменността. За четирите години на кметския пост се е откъснал от хората. Няма разговор с гилдиите на архитекти, инженери, създатели, с бизнеса. Взима еднолични решения в стеснен и по-скоро в другарски кръг. Не държи на думата си.

Вторият мандат на Тотев е белязан със свадите към зоопарка, които едвам не го лишиха от кметския стол. Делото в спецпрокуратурата и до момента не е завършило. Прокуратурата ревизира и " златното " разкриване на Европейска столица на културата с кула и фойерверки за 2 млн. лв.. Гневът на Бойко Борисов към Тотев е провокиран и от закъснелите с една година инфраструктурни планове за Културна столица, за които страната обезпечи авансово 20 млн. лв.. Посрещнахме туристи на разкопан и прашен централен площад. А и самите туристи са надалеч под три милиона, каквито проекти чертаеше кметът.

И по този начин, на една от тазгодишните сесии Иван Тотев си седи на трибуната в Общинския съвет и до момента в който рови в телефона за вести, внезапно пребледнява и се хваща за глава. Новините за него по никакъв начин не са радостни - Бойко Борисов шкартира Цветан Цветанов от всички властови постове в страната. В пловдивските редици на ГЕРБ настава суматоха. Знаят, че към този момент няма кой да закриля като орлица градоначалника, след който мнозина се прехранват на общинските служби, а и освен там. За някои частите от баницата надалеч не са постни.

Безспорно през осемте години в Пловдив настъпи смяна. Създадени са артквартал " Капана ", продължението на Главната, асфалтирани са съществени улици, актуализирана е Цар-Симеонова градина с Пеещите фонтани, възобновена е Малката базилика и са реставрирани античните мозайки на Голямата базилика.

Но е прекомерно дълъг описът на обещаните и неизпълнени планове.

Видима смяна обаче е настъпила в стандарта на кметската фамилия, което също прави мощно усещане даже на тези пловдивчани, които са надалеч от политиката. Хотел " Империал " се разрасна и се трансформира в един от най-популярните и влиятелни в града. До него през годините на кметуването беше вдигната представителна бизнес постройка. Иван Тотев се снабди с хубава къща на ул. " Богомил ", а неговият брат - с атрактивната земя на мястото на бирената фабрика " Каменица ", където сега строи жилищен квартал.

Така че поддръжниците му да не го мислят, Иван Тотев ще е добре! Дори и повече да не е кмет!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР