Още по темата: Местни избори 2019: ЦИК разяснява подробно как

...
Още по темата: Местни избори 2019: ЦИК разяснява подробно как
Коментари Харесай

Местни избори 2019: ЦИК разяснява най-често задаваните...

Още по тематиката: Местни избори 2019: ЦИК коментира в детайли по какъв начин могат да гласоподават хората с увреждания, които желаят да упражнят своя избор на 27 октомври Местни избори 2019: До 12 октомври е срокът за подаване на заявки от гласоподавателите, които избират да гласоподават по сегашен адрес

Какво е належащо, с цел да гласувате за общински съветници и кметове?

Да имате навършени 18 години, да не сте сложени под забраняване, да не изтърпявате наказване отнемане от независимост, коментират от ЦИК. Друго значимо изискване е към 26 април 2019 година да имате непрекъснат и сегашен адрес в страната и един от тях да е в обитаемото място, където ще гласувате.

Избирателните описи

На 16 септември бяха оповестени предварителните изборните описи по непрекъснат адрес на страницата на общината и на видно място в региона на съответната изборна секция.
ЦИК предлага да ревизирате в точния момент дали фигурирате в листата и коя е секцията, в която би трябвало да гласувате. Това можете да извършите още на адрес grao.bg/elections, да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лева без ДДС), както и да се обадите на безплатния телефон 0800 1 47 26.
Ако не фигурирате в изборния лист или сте открили някаква неправда - подайте заявление в общината до 19 октомври 2019 година

Къде може да гласувате?

Може да гласувате в изборна секция по непрекъснат адрес. За да гласувате по сегашен адрес, би трябвало да подадете искане в съответната община до 12 октомври 2019 година

Ако сте си трансформирали адресната регистрация след 26 април, имате право да гласувате само в общината по предходната адресна регистрация.

Избиратели, които в изборния ден са в лечебно заведение, в домове за остарели хора и други институции, могат да гласоподават, в случай че на съответното място е формирана изборна секция и дават отговор на изискванията да гласоподават.

Пълнолетните възпитаници и студенти могат да гласоподават по непрекъснат адрес, като за задачата се освобождават от образователни занятия в деня след изборите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР