Още по темата: Лавандуловата фея Цвета Шаламанова превърна Карлово в

...
Още по темата: Лавандуловата фея Цвета Шаламанова превърна Карлово в
Коментари Харесай

Лавандуловата жътва омагьоса туристи от Япония и Европа

Още по тематиката: Лавандуловата самодива Цвета Шаламанова трансформира Карлово в приказка

Туристи дохвърчаха от Япония, Италия и Сингапур, с цел да вдъхнат мирис на лавандула напряко от сините полета край Карлово и да отнесат китка дъхаво цвете в своите далечни страни. Те запечатаха всяко деяние на дамите, които ритуално сложиха началото на лавандуловата беритба. Високият зелен Балкан, сините полета, жътварките облечени в пъстри национални носии и неповторимият мирис на лавандула бяха същински гуляй за сетивата.

Земеделските производители от Карловската котловина чакат богата годишна продукция от лавандулата, по тази причина и честването на синьото цвете тази година бе огромно и вдъхновяващо. Това е петото издание на Празника на лавандулата, фестът събра хората от района, посетители и туристи от страната и чужбина.

Лавандуловата самодива, Цвета Шаламанова разгласи началото на празника. Двете с Царицата на розите Яна Цветкова посрещнаха гостите и публиката в двора на Патевата къща в комплекс Старинно Карлово. Там пред Еньовия венец локални танцови сформира завъртяха вихрени национални танци. След това пъстро лавандулово шествие потегли към Бухаловия хан, където девойки с лавандулови китки извършиха самодивски танци, а аниматорите предложиха на посетителите да опитат чай от лавандула. Шествието стигна до площада, където честването на лавандулата – кралица на билките, носеща шанс, триумф и благополучие продължи с програмата „ Фолклорна плетеница “, в която участваха самодейни сформира от Бегунци, Климент, Каравелово, Ведраре, Войнягово, квартал Сушица, град Баня и Танцова школа „ Свиленица ” при НЧ „ Св. Наум Охридски “ София.

Само преди месец чествахме маслодайната роза – знак на Карлово, на Розовата котловина и на България, занаят за хиляди хора и популярност за нашия край и нашата страна, напомни кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Днес напълно естествено честваме лавандулата – царицата на билките, растението, което също дава скъпо масло и производни от него. В България годишно се добиват към 100 тона лавандулово масло, нашата страна е най-големият производител на този артикул – в света. А за нас е значимо да запазим устойчиви темпове на произвеждане и на розите, и на лавандулата и на всички етерично-маслени растения, които отглеждаме в нашия край, с цел да носи това произвеждане изгоди на хората, означи Кабаиванов в приветствието си към жителите и гостите на Розовата котловина.

Лавандулата има огромен капацитет освен като земеделска активност, само че и като туристическа атракция, разяснява пред „ Марица “ Емилия Калайджиева, собственичка на туроператорска компания. В продължение на няколко години тя води в Карлово на Празника на розите групи най-вече от Италия. Тази година за първи път идва с туристи от Южна Италия на Празника на лавандулата. Имаме отлични партньорски връзки с община Карлово във връзка с туризма, сподели тя пред „ Марица “.

Групите, които повеждам тук са доста очаровани от визитите в Карлово. Това, което виждам през днешния ден ми дава съображение да заявя изрично, че Празникът на лавандулата влиза в моята стратегия. Била съм в Южна Франция, която се слави с големите градини от това прелестно цвете. Жътвата на лавандулата, която през днешния ден следим в Карлово, съчетано с празнуването на Еньовден – денят на билките, препратките към отминалия Празник на розите вършат това честване доста красиво, неповторимо и перспективно е за развиването на туризма, сподели още Емилия Калайджиева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР