Още по темата Китай с най-нисък икономически растеж от кризата

...
Още по темата Китай с най-нисък икономически растеж от кризата
Коментари Харесай

Тръмп планира мита и върху останалия китайски внос

Още по тематиката
Китай с най-нисък стопански напредък от рецесията насам

Правителството и регулаторите успокояват вложителите, откакто Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.5% през третото тримесечие
21 окт 2018
Съединени американски щати притиснаха Китай с още по-тежки мита в опит да реализират договорка

Стоки на стойност 200 милиарда $ ще бъдат обмитени с спомагателни 10%
18 сеп 2018 Съединени американски щати се приготвят да разгласят до началото на декември мита върху останалия китайски импорт, който към момента не се покрива от предходния кръг американски цени. Това ще стане, в случай че договарянията сред президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин през ноември не съумеят да доведат до разрешаване на проблемите и деескалиране на комерсиалната война, настояват трима източници на Вloomberg.

Допълнителното уголемение на митата ще покаже решимостта на Тръмп да втвърди тона към Пекин, даже когато фирмите се оплакват от отрицателните резултати след въвеждането им, а финансовите пазари не престават да реагират нервно по отношение на възможните световни стопански загуби.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус При липса на прогрес

Възможността за нови американски мита може да стане действителност, ако плануваните диалози сред президентите на Съединени американски щати и Китай по време на ноемврийската среща на Г-20 не доведат до прогрес. В изявление за Fox News Тръмп разяснява: " Смятам, че ще сключим огромна договорка с Пекин. И би трябвало да бъде огромна, защото те изцеждат нашата страна. " Говорител на китайското външно министерство показва, че Съединени американски щати би трябвало да възприемат съществено отношение и да организират договаряния въз основата на равенството и положителната воля, в случай че в действителност желаят да разрешат комерсиалните разногласия.

Икономисти считат, че митата върху толкоз необятен кръг от артикули ще бъдат сериозен удар за китайския напредък. Според някои прогнози спадът на растежа на Брутният вътрешен продукт за 2019 година може да бъде към 1.5 процентни пункта, в случай че митата бъдат в размер на 25% върху целия китайски импорт. Все отново голям брой фактори вършат сходно намаляване малко евентуално, в това число опцията Вашингтон да не стигне чак до такава степен и другите разновидности на Пекин да поддържа растежа.

Един " противен " дебат

" Ние се намираме посред много противен дебат. Намираме се посред търговски дебат, само че ще спечелим. Знаете ли за какво? Защото постоянно печелим ", декларира Тръмп. Запитан за ноемврийската среща, представител на Белия дом показва: " Имаме двама от най-влиятелните водачи в света. Това е значимо и ще забележим какво ще стане, когато седнат един против различен. "

Тази година Съединени американски щати към този момент постановиха мита върху търговия за 250 милиарда $ с Китай. Десетпроцентовите мита върху импорт за 200 милиарда $, които влязоха в действие през септември, ще се усилят до 25% от януари. Тръмп неведнъж заплашва, че ще наложи мита върху останалите вносни артикули от Китай, които за предходната година са били на стойност 505 милиарда $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР