Още по темата Каталунските сепаратисти имат крехко мнозинство Бившият регионален

...
Още по темата Каталунските сепаратисти имат крехко мнозинство Бившият регионален
Коментари Харесай

Мадрид: Каталунската криза струва 1 млрд. евро на икономиката

Още по тематиката
Каталунските сепаратисти имат нежно болшинство

Бившият районен водач Пучдемон приветства " загубата " за испанското единение. Сега обаче предстоят тежки съдружни договаряния
22 дек 2017
Кампанията за изборите в Каталуня стартира без водачите на сепаратистите

Белгийски съд ще реши ориста на Карлес Пучдемон седмица преди вота
4 дек 2017 Ръстът на Каталуня се е забавил от 0.9% на 0.4% през четвъртото тримесечие на годишна база. Испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос съобщи, че цената на каталунската рецесия е към 1 милиарда евро. По думите му това се дължи на забавянето на стопанската система на района след извършения референдум за самостоятелност, който Мадрид разгласи за противозаконен.

Де Гиндос уточни, че растежът на Каталуня се е забавил от 0.9% на 0.4% през четвъртото тримесечие на годишна база. " Регионът отбелязваше напредък над този на Испания и беше един от моторите на стопанската система на страната. Но през третото тримесечие се трансформира в задължение ", разяснява той пред испанското радио.

Икономически провали

Предупрежденията за стопански провали заемаха централно място в акцията на испанското държавно управление против каталунските сепаратисти по време на районните избори предишния месец, написа Военновъздушни сили. Около 3100 компании са преместили централите си отвън Каталуня вследствие на създалата се неустановеност.

Но рецесията надалеч не е към този момент позволена. Изборите през декември осветлиха още повече разделянето на района на два лагера – на искащи самостоятелност и на подкрепящи единството. Така борбата, наподобява, единствено ще ескалира. Сепаратистките групи са в положителни позиции да образуват ново ръководство, защото получиха 70 от 135 места в Народното събрание. Но партията " Гражданите ", която желае Каталуня да остане полуавтономна част от Испания, е най-голямата групировка.

Крехко болшинство

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, който е в Брюксел, където избяга от правосъдно гонене вкъщи поради отцепническа активност, прикани испанския министър председател Мариано Рахой да одобри резултатите от изборите, дали нежно болшинство на искащите обособяване партии.

" Урните се изрекоха, демокрацията се изрече, всеки получи опцията да се изрази. Какво чака Рахой, с цел да одобри резултатите ", съобщи Пучдемон. Де Гиндос обаче изиска сепаратистите да изоставят " едностранните дейности " и да се концентрират върху " главните потребности " на каталунците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР