Още по темата: ИЗВЪНРЕДНО! 6 по Рихтер удари Истанбул, усети

...
Още по темата: ИЗВЪНРЕДНО! 6 по Рихтер удари Истанбул, усети
Коментари Харесай

Паника в Истанбул, чакат ново земетресение ВИДЕО

Още по тематиката: ИЗВЪНРЕДНО! 6 по Рихтер удари Истанбул, усети се и у нас Ето в кои български градове се усети трусът, блъснал Истанбул Двама починали и 43-ма ранени след труса в Истанбул ВИДЕО Шефката на Българската екзархия в Истанбул описа за труса

Стотици жители в регионите по крайбрежието на Мраморно море - Силиври, Бююкчекмедже, Авджълар прекараха нощта на открито, в парковете и градините заради боязън от ново земетресение.

Според обсерваторията Кандилли, вторичните трусомче са траяли през цялата нощ. След вчерашния трус от 5,8 по Рихтер са били регистрирани още 37 труса.

Турският академик Ахмет Ерджан уточни, че вторичните земетресения ще продължат още двайсетина дни, предава Българска телеграфна агенция.

От държавната работа за бедствия и незабавна помощ предизвестиха жителите да не влизат в здания, които са с пукнатини и повреди.

Двама души починаха и 43 бяха леко ранени при вчерашното земетресение.

Руски академик, шеф на Лабораторията за сеизмични опасности към Академията на науките доктор Алексей Завялов счита, че земетресението от 5,8 в Истанбул не би трябвало да се разяснява като предвестител на по-силно такова и счита, че Истанбул е имал шанса " да се отърве леко ".

" Тъй като земетресението в Истанбул през вчерашния ден не е достигнало сериозния магнитуд от 7-ма степен и това, че епицентърът се намира надалеч от града, не може да се одобри за огромно земетресение. През 1996 година столицата на Узбекистан Ташкент се разклати от земен трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, само че провокира огромни опустошения. Не споделям мненията на някои учени, че земетреснията, които станаха в Истанбул през седмицата, са предвестници на по-голямо предстоящо земетресение ", сподели той, представен в турски медии.

Според учения, Истанбул е в мощно земетръсен регион поради Североанадолския разлом, който основава риск за мегаполиса.

" Ние в Русия следим сеизмичните придвижвания след всяко мощно земетресение, употребяваме най-модерни способи за това да разберем какво следва. Но за тази цел би трябвало да се знаят и да се проучват данните от всички вторични земетресения, т.е. належащо е да се проучват деликатно всички придвижвания от по-малките сеизмични шокове, каквито са вторичните земетресения ", уточни той.

По думите на учения даже най-модерните сеизмични системи могат единствено 12 секунди авансово да алармират за възможните трусове.

" Поради тази причина доста висока е степента на неистинност в прогнозите, че на всеки 50 години в Истанбул следва огромно земетресение ", сподели съветският академик.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР