Още по темата: Филолог взима най-голямата заплата в Пловдив СПИСЪК

...
Още по темата: Филолог взима най-голямата заплата в Пловдив СПИСЪК
Коментари Харесай

Кметът се прехранва с 1388 лева на месец

Още по тематиката: Филолог взима най-голямата заплата в Пловдив СПИСЪК Данъчен №1 влага в парцел в Гълъбово Доц. Шилев тъче на два стана за 46 бона Държавата дава по-добри заплати от частния бизнес

Главният управител на Пловдив Иван Тотев е получил за предходната година едвам 16 664 лв. от заплати. Излиза, че градоначалникът на втория по величина град се разписва против 1388 лв. на месец. Така той вкарва в фамилния бюджет напълно малко повече пари от брачната половинка си, която е учителка.

Според щатното разписание на Община Пловдив заплатата на кмета е 1450 лв.. Тя не е променяна нито един път за двата му мандата от 2011 година насам, макар че по закон през всичките тези години кметовете на общините имаха право да завишават възнагражденията си съгласно постановления на Министерския съвет. А също по този начин да взимат бонуси на всеки три месеца, в случай че във фонд работна заплата има икономии. От администрацията споделят, че кметът се е отказвал и от награди.

Тотев преднамерено си е замразил заплатата, тъй като другояче трябваше да усили парите на всички останали чиновници в общинската и районните администрации, а също по този начин на заместниците, районните кметове, на ръководителя на Общинския съвет и омбудсмана, чиито хонорари са % от неговата заплата. Според наредбите шефът на локалния парламент взима 90% от възнаграждението на кмета, което за Пловдив прави 1305 лв.. Общинските съветници пък имат приход към 50% от този на ръководителя.

В началото на тази година, когато държавното управление позволи на кметовете да си начисляват министерски заплати до 4600 лв., Тотев загатна, че може да си разреши лек растеж на възнаграждението си, в случай че Общинския съвет позволи. Финансистите даже побързаха да му изчислят месечно 1918 лв.. Градоначалникът обаче е отказал.

На останалия личен състав във всички бюджетни звена заплатите бяха повишени от началото на тази година до 10-15 %, отново с позволение на Министерския съвет. На районните кметове се повишиха до 1900 лв., главно за тези, които имат по-дълъг стаж.

Заплатите на редови адвокати и инженери в администрацията са сред 700 и 800 лв.. В общината признават, че поради ниските хонорари все по-трудно намират експерти, а за по-добри - да не приказваме.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР