Още по темата ЕНЕРГО-ПРО все още се надява община Кубрат

...
Още по темата ЕНЕРГО-ПРО все още се надява община Кубрат
Коментари Харесай

ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат остана без електрозахранване

Още по тематиката ЕНЕРГО-ПРО към момента се надява община Кубрат да подсигурява дълга на ВиК "Меден бунар "

ЕНЕРГО-ПРО прекрати електрозахранването на административната постройка на ВиК „ Меден бунар “ в град Кубрат поради неплатен дълг от над 3 милиона лв.. С решение на Общинския съвет на град Кубрат, на 7 декември не бе прегледано предлагането на ЕНЕРГО-ПРО, а взетото решени не спомага за реализиране на съглашение. До момента съглашение не е подписано и дългът не е обезпечен от Община Кубрат. На процедура локалната власт в Кубрат показва привидна подготвеност за договаряния, само че няма подхванати съответни ограничения за погасяване на отговорностите.

През предходната седмица ЕНЕРГО-ПРО предложи на Община Кубрат съглашение за разсрочване на дълга и понижение на насъбраните лихви. Очакванията са Общината, която е 100% притежател на ВиК сдружението, да стане поръчител за изплащането му. ЕНЕРГО-ПРО разчита Общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е планувано да спре зареждането на всички водоснабдителни уреди на ВиК „ Меден бунар “.

Действията на локалната власт досега демонстрират липса на действителна заинтригуваност към крайните консуматори на ВиК „ Меден бунар “. На процедура обществената функционалност по водоснабдяването години наред се извършва от ЕНЕРГО-ПРО, което кредитира общинското ВиК сдружение. ЕНЕРГО-ПРО смята, че е извънредно време притежателите на компаниите-длъжници да поемат отговорност и да се ангажират с изплащането на отговорностите, като за задачата е предложило дейно бързо решение, което Общината можеше да одобри до момента.

Крайната мярка за прекъсването на електрозахранването е подбудена и от решението от 1 януари 2019 година ВиК услугите на територията, обслужвана от Община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация „ Водоснабдяване-Дунав “ Разград. Това би могло да докара до разпродажба на ВиК „ Меден бунар “ и неговите отговорности ще станат несъбираеми.

ЕНЕРГО-ПРО чака Общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е планувано да спре зареждането на всички водоснабдителни уреди на „ Меден бунар “. Община Кубрат разполага с механизми да промени обстановката с изключително заседание на Общинския съвет и сключване на съглашението, препоръчано от ЕНЕРГО-ПРО, което не ги ангажира с мигновено погашение на дълга, а им дава пролонгация от една година. Общината би трябвало да стане поръчител за тези заплащания, с цел да се избегне прекъсването на електрозахранването за всички водоснабдителни уреди в Община Кубрат.

Дружества от социална значителност, които са държавна и общинска благосъстоятелност, са измежду най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО. Над 10 милиона лв. са общите отговорности за доставена електрическа енергия. Сред проблематичните компании са и други общински и държавни сдружения, с които ЕНЕРГО-ПРО води деен разговор. По всички проблеми се работи интензивно и се търси метод за реализиране на съглашения за разсрочване на отговорностите и тяхното застраховане. ЕНЕРГО-ПРО ще продължи твърдо да отстоява позицията си в търсене на решение на казуса с насъбраните отговорности, което да бъде заслужено и да не ощетява добросъвестните клиенти.

Натрупаните задължения затрудняват електроснабдителното сдружение да заплаща отговорностите към фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, цените за транспорт и достъп до ЕСО, Данък добавена стойност и други. Това затруднява естественото действие и заплашва сигурността на цялата електроенергийна система.

За подхванатите досега ограничения са осведомени редица виновни институции – КЕВР, Министерство на енергетиката, Министерство на районното развиване и благоустройството, ДАНС и други, в търсене на подпомагане за решение на сериозната обстановка.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР