Още по темата: Експерт предупреди: ИДИЛ ни вербува децата с

...
Още по темата: Експерт предупреди: ИДИЛ ни вербува децата с
Коментари Харесай

Учители разубеждават вербуван от ИДИЛ младеж

Още по тематиката: Експерт предизвести: ИДИЛ ни вербува децата с приказки

Актьорът Валери Кьорлински влезе в ролята на радикализиран младеж, подготвен на гибелен атентат в учебно заведение. А 80 учители си показаха, че са родители, които са споделили терзанията си на мислена телефонна линия, получили са съвет и в този момент би трябвало да проведат с детето си така наречените спешни договаряния, с цел да го върнат в правия път. Преди това преподавателите от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив получиха инструкции и бяха въведени в методите за рекрутиране на „ Ислямска страна ”.

След образованията на всички шефове от региона преди 3 година ПГЕЕ е първото школо, което се обърна към експерти, с цел да приготвят те педагозите по какъв начин да разпознават ранна радикализация и да реагират съответно след случая с 16-годишния вербуван от ИДИЛ възпитаник от Пловдив.

В школото влязоха преподавателите по политология от СУ проф. Татяна Дронзина и гл. ас. Искрен Иванов, откриватели на тероризма и радикализацията. В екипа им е още Радост Патева, познавач по медии. По скайп с „ курсистите ” се свързаха о.р. полк. Ангел Митрев, посветил 27 година на антитероризма в България и одобрил материалите за образованието, доцент Николай Нетов, който изследва отбраната в интернет.

Авторката на книгата „ Ислямска страна ” раздаде на учителите изявленията с нея и с психолога проф. Христо Монов. „ Нашите позиции са разнообразни. Той твърди, че дете не може да е нарушител, то е единствено жертва. Аз считам, че за момчето има път обратно, ние би трябвало да му помогнем да го извърви.

Не е положително за самото дете да твърдим, че е почтено

То се е поддало на пропагандата на ИДИЛ. И не е дете, а малолетен ​- посочи проф. Дронзина. - В негова изгода е да разбере, че това, което е направил, го отдалечава от положителния жител. Кого поддържаме, кой ролеви модел? Тези, които избиха милиони, които върнаха женското иго и трансфораха в полови робини 3000 дами от племето язиди? Тези хора ли поддържаме ​- които дефинираха 40 паунда цена за 9-годишно момиче и 7 паунда - за жена на 40 година? ”

Проф. Дронзина изясни още, че в исляма момчето е дете до 14 година След това се възприема като мъж. „ Те са третирали по този начин ученика от Пловдив. В някакъв миг той може би е желал да се откаже, само че е бил изплашен. Не знаем това. Защото, отказвайки се, нарушава догмата, а нарушаването на догмата води до ширк - най-страшния грях в исляма. Той може би е заплашван, че в случай че се отдръпна, ще има последици за него и за фамилията му ”, позволи проф. Дронзина.

Вербуването - като приказка за юнака

Обучителите обясниха на педагозите методите на рекрутиране, опирайки се на учебник на „ Ал Кайда ”, преведен на български. „ Използва се и от „ Ислямска страна ”. ИДИЛ са дори по-успешни от „ Ал Кайда ”, тъй като не молят единствено мюсюлманите. ИДИЛ размени религиозния разказ с героичния претекст. Става въпрос за един младеж, който ненадейно се е сдобил с огромна мощ и оказва помощ на общности, които съвсем не познава ”, посочи проф. Дронзина.

В деня преди образованието задала в Google думата „ левент ”. Мрежата посочила 3 млн. уеб страницата. „ Първите три приказки говореха за звездочелия левент. Той получил половин ябълка, придобил невероятна мощ, трябвало да изтърпи маса тествания и по този път да оказва помощ на непознати хора. Този модел експлоатира „ Ислямска страна ”. И той не е ислямски, а един храбър разказ, който подхожда на всеки младеж. Затова е толкоз ефикасен. Често ме питат какво може да накара едно дете, което не е мюсюлманче, да се обърне? Това е едно от нещата. Кой на 16 година не желае да е воин? ”, попита проф. Дронзина.

И „ въоръжи ” аудиторията си с практики на ФБР за спешни договаряния - когато задачата на договарящия е да понижи отрицателните страсти, които диктуват дейностите на отсрещния човек сега, и да го върне към рационално мислене.

Бях доста обезпокоена, когато чух за радикализирано момче на 16 година от елитна пловдивска гимназия, показа учителка от ПГЕЕ. Когато медия разкрила името му, тя запрехвърляла в мозъка си профилите на 5 момчета, които са му съименници и учат в нейното учебно заведение. Даже засякла кой е бил на учебно заведение в деня, когато Специализираният съд гледал мярката на вербуваното момче.

Колегите повдигнаха въпроса за какво институциите са съобщили новината, а след това са запазили безмълвие. Притеснени са и че самите те не се усещат готови да реагират съответно. „ От класните ръководители се чака да сме експерти по всичко ​- в Часа на класа да разкажем за помощ при удавяне, за държание на пътя, а в този момент и за радикализация - реагира друга преподавателка. Да, може, само че да прочета няколко страници и да ги пресъздам, ще е проформа. ” Според учителката повече институции би трябвало да са ангажирани с този развой, с цел да не ляга цялата тежест върху учителското съсловие и най-после отново то да излезе отговорно.

Готвят стратегия за дерадикализация

Неправителствената организация „ Европартньори 2007 ” ще създаде стратегия за дерадикализация. Това разгласи проф. Татяна Дронзина, учител по политология в Софийския университет и създател на книгата „ Ислямска страна ”. Изследователката акцентира, че начинанието е без финансиране и без интервенция на нечии ползи. „ В момента няма готови психолози, посочи претекстовете проф. Дронзина. Очаква програмата да е подготвена до 2 месеца. „ Антитерористичните центрове, които даде обещание страната, могат да събират данни, само че не могат да работят по дерадикализация. Няма в света стратегии, съумели без помощ от учебните заведения и фамилиите, които ние ще опитаме да подкрепим ”, добави тя. И добави, че връщането обратно на радикализирани хора е сложен развой, тъй като касае деидеологизация и промяна на полезности.

Задачата

16-годишният Б. С. е възпитаник в гимназия по машиностроене в град Х. Той е първенец, само че напоследък по-затворен и неразговорлив. От положително семейство, с родители християни - майка медсестра и татко счетоводител. От известно време родителите виждат притеснителни промени в държанието на сина си. По-малко поддържа връзка с тях. Оставя старите си другари и има нови, които те не познават. Прекарва повече време пред компютъра. Момчето явно е сепнато и уплашено, само че не е склонно да показа какво го терзае. Родителите изпадат в потрес, когато схващат, че момчето посещава коренен уебсайт и получава от вербовчици клипове с показни за „ Ислямска страна ” подиуми. Шокът е още по-голям, когато откриват в стаята му взривни устройства и самоделни бомби. Те не желаят да се извърнат към органите за сигурност, тъй като се боят от арест на момчето. Търсят помощ на спешна телефонна линия. След като са получили препоръки обаче, би трябвало да работят сами.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР