Още по темата: Държавата покрива разходи, ако работим далеч от

...
Още по темата: Държавата покрива разходи, ако работим далеч от
Коментари Харесай

Укриваме 200 лв. от заплатата - ето колко губим от пенсията

Още по тематиката: Държавата покрива разноски, в случай че работим надалеч от вкъщи Безплатен превоз за пътуващи учители от Пловдивско Самоосигуряващите се заплащат по 22.40 лева Вижте какви заплати оферират в Пловдив

При укриване на 200 лева от заплата за 22 години родните служащи губят по 23 233 лева от пенсията си, демонстрират изчисленията на софтуера на Националната организация по приходите на сйата zaplatavplik.bg. Работодателите постоянно прибягват до тази процедура, тъй като, по думите им, обезпечаването е право, а не обвързване. По този метод те икономисват някои лев на компанията, само че това може да докара до ред проблеми за чиновниците.

Така да вземем за пример служащите, които всеки месец прибират в джоба си по 1000 лева, само че заявяват пред Национален осигурителен институт заплата от 800 лева, а остатъка получават на ръка, имат загуби и при обезщетение за безработица и майчинство. Парите за безработица падат с 1080 лева при 10-годишен стаж и с 540 при 5 години стаж, а за майчинство - с 2172.80 лева Освен това при стартиране на болнични 3 пъти в годината за по 5 работни дни чиновниците губят по 1095.60 лева за интервал от 10 години. Това е по 109,56 лева на година. Общите загуби на служащите за 30 години при укриване на 200 лева от възнаграждението възлизат на 27 580.40 лева Усреднените загуби на човек за година са 919,34 лева Крайният резултат от укриването на възнаграждението е липса на доверие в осигурителната система.

Освен чисто обществени проблеми в средносрочен и дълготраен проект обезпечаването на сума, по-малка от действителния приход, носи и опасности в сегашното. Такъв би бил случат с млада двойка, която работи в огромна компания със седалище в Пловдив и София и взема решение да се реалокира в столицата. Ако младите обмислен, че ще им бъде по-изгодно да изтеглят заем от банка, вместо да заплащат наем, ще срещнат компликации в отпущането му. Причината е, че в случай че се осигуряваме на 800 лева, даже и действителната ни заплата да е 2000 лева, няма по какъв начин да потвърдим приход.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР