Още по темата Държавата отпуска 741 млн. лева за строежа

...
Още по темата Държавата отпуска 741 млн. лева за строежа
Коментари Харесай

Отново завой в заявленията на управляващите относно Автомагистрала Струма. Кой ще плати цената?

Още по тематиката Държавата отпуска 741 млн. лв. за градежа на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле

На 7 август българските управляващи обявиха, че най-скъпоструващият сектор на Автомагистрала " Струма ", лот 3.2 или сектора на Кресненския пролом, ще се финансира от националния бюджет. И то със забележителната сума от 741 млн лв.. Това се случва единствено няколко дни след подадената тъжба от български и интернационалните правозащитни и екоорганизации към Европейската комисия за тъпчене на европейското екологично законодателство поради унищоженото биоразнообразие в региона на Кресненския пролом.

Финансирането от държавния бюджет основава риск да бъдат изгубени освен европейските пари за тази и за всички други прави на автомагистралата, само че и да бъдат наложени санкции, в случай че Европейската комисия откри съществени нарушавания на законите на Европейския съюз и заведе дело против България, както беше в тази ситуация с Калиакра.

Десислава Стоянова от Екологично съдружие " За Земята " разяснява: " Българските управляващи настойчиво упорстват правата на Автомагистрала " Струма " в региона на Кресненския пролом да минава през него, без значение че това е в контраст на първичните условия на Европейската комисия още от 2008 година ".

До момента не е оценено какъв брой ще коства различният вид, за който упорстват локалните хора. А точно — извеждането на пътя напълно отвън дефилето и дали това ще коства повече от Г10.5 и че това разновидността, който е желан от хората.

Това се случва откакто през май месец министър председателят Борисов, в предизборна обиколка по трасето на Автомагистрала " Струма ", предаваше онлайн от автомобила си и ясно съобщи: " Ще направя автомагистрала " Струма " до Кресна от двете страни, а след това, който желае, да дава няколко милиарда, може да я качи по върховете, тъй като по този начин желаят... Трябва да си зададем доста значим въпрос – да дадем ли тези милиарди за тази права от 14 км или да има автомагистрала от София до Видин. "

До момента Европейската комисия е отпуснала над 1,9 милиарда лева от Кохезионния фонд за построяването на автомагистралата. Задължението на България е да построи цялата Автомагистрала " Струма " в границите на два поредни програмни финансови интервала — 2007-2013 за лотове 1, 2 и 4, както и за механически изследвания на лот 3, а в интервала 2014-2020 — завършване на лот 3. При нарушение на периодите и незавършване на автомагистралата до 2022 година, страната би трябвало да върне еврофинансирането за цялата автомагистрала.

Въпреки че за забавянето и риска от санкции е напълно отговорно държавното управление, ръководещо сега, виновността ще бъде поета от всички жители.

- Това, което държавното управление е избрало да строи в правата на Кресненски пролом е единствено първокачествен път, застанал като запушалка по средата на автомагистралата и има риск да генерира още веднъж тапи в пиковите моменти през всичките години на строителство.
- Кресненският пролом ще остане и отсега нататък печално прочут с огромния брой произшествия, защото определеният сега вид за строителство - посоката Кулата - София на автомагистралата да бъде точно през пролома, не взема решение казуса с трафика.
- Местните хора остават без местен път и достъп до села и аграрни земи и като цяло региона е жертван на стопански крах след построяването на „ магистралата”.
- Ще бъде дефинитивно унищожено и биоразнообразието на Кресненски пролом и ще бъдат продължително унищожени опциите за развиване на туризъм в региона.
- За всичко това българските данъкоплатци ще би трябвало да платят освен цената за цялата автомагистрала, само че и да заплащат наложените от Европа санкции.

Междувременно през вчерашния ден, 8 август, беше получено удостоверение от страна на Европейска комисия за вписване на жалбата, подадена от Неправителствени организации за нарушение на европейските екологични наставления от страна на България. Със сигурност
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР