Още по темата: Данъчен №1 инвестира в имот в Гълъбово

...
Още по темата: Данъчен №1 инвестира в имот в Гълъбово
Коментари Харесай

Филолог взима най-голямата заплата в Пловдив

Още по тематиката: Данъчен №1 влага в парцел в Гълъбово Доц. Шилев тъче на два стана за 46 бона Държавата дава по-добри заплати от частния бизнес Кметът се прехранва с 1388 лв. на месец

Големият бизнес от дълго време разбра силата на положителния управител. Този, който движи делата на една компания, е доста по-голям от притежателя на капитала или пролетариата. Днес съвсем никой не знае имената на акционерите в Кока-Кола или Филип Морис. Марките обаче не престават своя сполучлив ход във времето с помощта на своите мениджъри.

Оказва се, че умеенето да се ръководи към този момент е високо ценено и от страната и от ден на ден хора от обществения бранш даже в България си обезпечават големи публични приходи от трудови правни отношения. Представяме ви Топ 10 на най-богатите мениджъри, които ръководят държавни предприятия или ведомства в Пловдив

Бившият ректор на Пловдивския университет Запрян Козлуджов е най-скъпо платеният управител на държавна конструкция в Пловдив. За предходната година приходът от трудови правни отношения на професор доктор Козлуджов възлиза на 162 498 лв., или 13 541 лв. месечно. Той ръководи ВУЗ-а под тепетата два мандата - от 2011 доникъде на 2019 г, когато Общото заседание избра проф. Румен Младенов.

Професор Козлуджов е лингвист по обучение, преподава доктрина на литературата в ПУ от 1988 година. Доцент по доктрина на литературата е от 2000 година, професор става две години по-късно, а след това и заместник-ректор на ПУ „ Паисий Хилендарски “, сочи късият прочит на автобиографията му.

Оказва се, че академичната кариера в действителност не обрича на беднотия, както се смяташе до неотдавна. Така втори в класацията на най-добре платените мениджъри е различен ректор и академик - чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев, който оглавява Медицинския университет в Пловдив два мандата. Неговите годишни приходи възлизат на 131 380 лв., или месечно се падат жестоко по 11 бона. Ректорите на другите висши образователни заведения в града остават много обратно в класацията - проф. д.т.н. инж. Кольо Динков, отпред на УХТ, е проработил за предходната година малко над 70 000 лв., а на Аграрния - проф. Христина Янчева, към 50 000 лв.. Данните за финансовите приходи не са загадка, те са съответно разказани в декларациите, които ректорите на висши образователни заведения подават пред КПКОНПИ за 2018 година. Съдейки единствено от тези числа, късият прочит на формулата за добра заплата е научна кариера, трофеи и добър управленчески метод.

Със размах в топ 3 влиза и шефът на УМБАЛ „ Свети Георги “ проф. доктор Карен Джамбазов. Мениджърът на най-голямата болница в България се разписва против малко над 9400 лв. месечно, а годишният му приход е 112 837 лв.. Той ръководи болничното заведение от 2010 година. В лечебното заведение средногодишно се хоспитализират над 80 000 заболели, като за предходната година болничното заведение е проработила най-вече средства от Здравната каса - 90 милиона лв. по клинични пътеки и амбулаторни процедури. Въпреки че УМБАЛ " Свети Георги " стопи задължения в размер на 2 милиона и 52 хиляди лв. в интервала 31 март 2018 година - 31 март-2019 г, сега просрочените <210> обвързване са над 10 милиона. Именно поради въведените ограничения за финансова дисциплинираност през 2016 година проф. доктор Карен Джамбазов получи наградата „ Мениджър на годината “ от премиите на Българския лекарски съюз.

Тези, за които КПКОНПИ мълчи

Управителите на ВиК-. сдружения не са длъжни да подават заявления за приходите и придобивките си през годината пред КПКОНПИ. От свои източници обаче „ Марица “ научи, че заплатата на Спартак Николов се пресмята на 16 минимални работни заплати. Което към този миг прави чутовната сума от 107 520 лв. годишен приход. На месец се падат близо 9000 лв.. Не твърдим, че работата е елементарна - ВиК - Пловдив ЕООД обслужва 210 обитаеми места, от които 194 села и 16 града с население 733 700 души.

Друго държавно сдружение, за което преди две години падна огромна битка за мениджърския пост - Предприятие НЕК Водноелектрическа централа Пловдив, също не подава декларация пред антикорупционната комисия. Там шефското заплащане се върти сред 3300 и 5000 лв., тъй като част от заплатата е обвързана с резултатите от сдружението, които се регистрират на тримесечие. В момента Николай Гайтанджиев ръководи най-голямото държавно дружество, разположено в Пловдив, откакто през 2017 година след напън от директорския стол падна общинският консултант от ГЕРБ Веселин Маневски. Предприятие НЕК-ВЕЦ Пловдив е от стратегическо значение за енергийната система на страната и поддържа и експлоатира 30 водноелектрически централи, като 15 от тях работят в четири каскади - " Батак ", " Въча ", " Арда " и " Белмекен-Сестримо ". Общата им конфигурирана мощ е 3 хиляди мегавата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР