Още по темата Бюджет 2018: Повече за заплати, здраве и

...
Още по темата Бюджет 2018: Повече за заплати, здраве и
Коментари Харесай

Данъчно третиране по ЗДДС на лихвите по парични заеми

Още по тематиката
Бюджет 2018: Повече за заплати, здраве и пенсии

Държавата възнамерява да изхарчи следващата година над 39 милиарда лева, което е с 2.55 милиарда лева повече от 2017 година
23 окт 2017
Как може да се употребява безлихвено кредитиране от съучастник

Има две хипотези, при които това може да се случи
24 май 2017
Доходи и данъчни облекчения на физическите лица

Вече е в ход акцията за обявление и подаване на годишни данъчни заявления за 2016 година
23 яну 2017 От търговско-правна позиция лихвите по парични заеми се квалифицират като " възнаградителни ". Те съставляват заплащане за доставка, която по смисъла на член 8 от Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) съставлява доставка на услуга.

Облагаем оборот за наложителна регистрация при даването на парични заеми

Съгласно член 46, алинея 1, т. 1 от ЗДДС доставките на финансови услуги са необлагаеми, без значение дали даването на парични средства назаем е основа активност на заемодателя, или не. За задачите на облагането с Данък добавена стойност законът не прави разлика дали заемът е възложен от физическо лице, компания от нефинансовия бранш, от банка, заложна къща или друга финансова институция. За задачите на наложителната регистрация на лицата по член 96, алинея 1 от ЗДДС обаче, доставките на финансови услуги по реда на член 46 от закона, образуват облагаем оборот, когато са свързани с главната активност на участниците в заемните връзки.

Документиране даването на парични заеми

Това, че на съображение член 46, алинея 1 от ЗДДС доставките на финансови услуги са освободени от облагане, не значи че те не подлежат на документиране. По силата на член 113, алинея 3, т. 2 от ЗДДС за доставките на финансови услуги по реда на член 46 от закона издаването на фактура не е наложително. За счетоводни цели приемането на приход от лихви следва да бъде документирано с различен примитивен счетоводен документ, съдържащ реквизитите на член 6 от Закона за счетоводството.

В случаите, при които за рента по възложен паричен заем не се издава фактура, доставката на финансовата услуга следва да се отрази в месечен доклад за продажбите по член 119 от закона, който се отразява в дневника за продажбите за съответния данъчен интервал.
Освен това, при приемането на лихви по касов път, на общо съображение на член 118, алинея 1 от ЗДДС заемодателят следва да издаде фискална касова записка. По силата на член 5, т. 2 от Наредба № Н-18 от 2006 година на МФ от това обвързване са освободени единствено финансовите институции.

Данъчна основа

Размерът на данъчната основа за доставките на финансови услуги за паричен заем се дефинира по общия ред на член 26 от ЗДДС.

Възникване на данъчното събитие

По предписание паричният заем е доставка с непрестанно осъществяване, данъчното събитие за която се дефинира по реда на член 25, алинея 4 и 5 от ЗДДС. Според този, избран в алинея 4 всеки интервал, за който е уговорено заплащане, се приема за обособена доставка, данъчното събитие на която поражда на датата на която заплащането е станало дължимо. На процедура това значи, че при паричните заеми възникването на данъчното събитие за доставките на финансовата услуга зависи от периодичността, с която е контрактувано заплащане на рента. От практическа позиция това е от голяма важност за момента, в който следва да бъде публикуван документ за дължимата рента (фактура, или различен документ и надлежно доклад по член 119 от закона), както и данъчния интервал, в който доставката следва да бъде записана и регистрирана.

По друг метод пораждат данъчните събития при доставките по парични заеми, при които заемът е контрактуван за период по-голям от една година и за интервал от една година не е контрактувано заплащане на рента. При такива заеми е използвана наредбата на член 25, алинея 5 от ЗДДС, в сходство с която данъчно събитие поражда:

- в края на всяка календарна година от периода за деяние на контракта за заем; и
- на датата прекратяването на контракта в годината на преустановяване.

В тази връзка е и наредбата на член 26, алинея 9 от закона, в сходство с която данъчната основа на доставките, зараждащи в хипотезата на член 25, алинея 5 от закона се дефинира на порпорционална времева (месечна) база.

Право на данъчен заем

По предписание като освободена доставка лихвата по паричен заем не дава право на данъчен заем за покупките, които са свързани с нея. В качеството си на детайл от общия оборот от активността на данъчно задължените лица обаче тя взе участие при установяване коефициента на лицата по член 73 от ЗДДС за установяване размера на частичния данъчен заем. Поради това е оправдано в случаите, при които компании от нефинансовия бранш дават постоянно парични заеми, да дефинират с вътрешнофирмен протокол кои от административните разноски за активността им са относими по едно и също време за главната им активност и за освободените доставки на лихви и да регистрират това събитие при установяване размера на данъчния заем, на който имат право за покупките си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР