Още по темата БФИЕК: Наблюдава се картел в енергийния сектор

...
Още по темата БФИЕК: Наблюдава се картел в енергийния сектор
Коментари Харесай

АИКБ посочи енергийното министерство и държавните фирми като отговорни за скъпия ток на борсата

Още по тематиката БФИЕК: Наблюдава се картел в енергийния бранш у нас

" Прокуратурата би трябвало да откри дали има закононарушение, след което да дефинира причинителя. Имайки поради лимитираното предложение и произвеждане на електрическа сила, виновни лица най-вероятно ще са управлението на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2, управлението на БЕХ и министерството на енергетиката ". Това съобщи изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов във връзка на последния сигнал, който бизнес организациите изпратиха до основния прокурор.

Трите огромни бизнес организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България желаеха през вчерашния ден от основният прокурор Сотир Цацаров да ревизира пазара на електрическа сила и по-конкретно - незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа енергия на платформата " Ден напред ".

Според работодателите обстоятелствата дават обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случай че бъде открито осъществено закононарушение, да се повдигне обвиняване против възможните причинители, изиска Иванов. Той добави, че подаденият сигнал е ориентиран главно към незадоволителното предложение на електрическа енергия. Причините за апела против държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 са, че на 3 юли централата не е работила с цялостния си потенциал, а с една трета от конфигурираната мощ и до една втора от разполагаемата в съответния ден мощ.

По негови думи индустриалците се притесняват от недобро ръководство на държавната централа. Иванов уточни, че следва да бъдат подадени сигнали и към Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР. Той посочи, че лимитираното предложение е разследване и на централизация в производителите и в търговците на електрическа енергия.

Има търговци, които са изкупили огромна част от базовите мощности на огромните ни централи, разполагат с голям потенциал от електрическа енергия за година напред и надлежно могат да лимитират предлагането на платформата " Ден напред " и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли, изясни шефът на АИКБ. По тази причина идващият сигнал, който ще бъде подаден, е за централизация при някои от търговците и при някои от производителите.

Държавата към този момент се самосезира след няколкото настоявания на бизнес организации и енергийни търговци. Сега Комисията за енергийно и водно контролиране, дружно с Комисията за отбрана на конкуренция би трябвало да създадат инспекции на пазара.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР