Още пет общини в различни области преминават в режим на

...
Още пет общини в различни области преминават в режим на
Коментари Харесай

Още пет общини въвеждат режим на уличното осветление заради скъпия ток

Още пет общини в разнообразни области минават в режим на уличното осветяване, с цел да спестят от скъпия ток.

В област Бургас след Поморие и Созопол вкарва режим на уличното осветяване. „ Загубите от електричество са потресаващи “, разяснява кметът Тихомир Янакиев пред БТВ.

226 000 лв. е сметка за ток на общината за декември при 52 000 за същия интервал през 2020 година Това е 4 пъти повече.

С 1 милион лв. е набъбнала сметката на за ток на общината, най-малко толкоз са нужни и в нейния бюджет, а няма от кое място да се вземат, защото Созопол е в възстановителен проект поради задължения.

На Крайбрежната алея осветлението е спряно напълно, а на останалите улици лампите са оставени да светят през една.

Парното в общината и общинските институции също е спряно, само че рестрикции за отоплението на детските градини и учебните заведения не се плануват.

Очаква се този понеделник ограничения за ограничение на използването на електричество да предприеме и Айтос. Там има проблем с локалната болница, в която се лекуват и пациенти с ковид. Последната сметка за ток на лечебното заведение е 28 000 лв., до момента в който преид това фактурите са били на стойност сред 12 и 13 000 лв.. Икономии са невъзможни, тъй като ще би трябвало да се затворят отделения.

Мерки за ограничение на използването на ток подхващат и в Старозагорско. Село Опан е най-малката община в региона с 3000 души. Там също се вкарва режим на уличното осветяване. Последната сметка за ток на общината е 44 791 лева, до момента в който преди година а същия интервал са платили 16 850 лева

Разходите за ток са обилни на фона на общинският бюджет от 6 милиона лв., в който са включени и всички обществени действия.

Очаква се с режима на уличното осветяване да се спестят 30% от разноските за електричество. От общината са вложили преди няколко години и 180 000 лв. в енергоспестяващи улични лампи, само че това не ги избавя сега.
В Опан още не знаят и с какъв бюджет разполагат за 2022 година, защото финансите им са функционалност от неприетия държавен бюджет.

Пет пъти по висока сметка за ток за декември е получила и общината в Хасковски минерални бани. 75 000 лв. би трябвало да бъдат платени за електричество за месец декември. Общината се надява на разсрочено заплащане, тъй като няма налични пари.

Уличното осветяване в курорта ще свети единствено три часа вечер. За да се оправи със обстановката, общината подхваща съкращения, защото заплатите са едно от главните пера в общинския бюджет. Вече са съкратени 20 души.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР