Още на влизане в Париж се виждат пътни знаци, които

...
Още на влизане в Париж се виждат пътни знаци, които
Коментари Харесай

В Париж ограничиха скоростта до 30 км/час. Съпротивата е яростна.

Още на влизане в Париж се виждат пътни знаци, които указват, че оптимално допустимата скорост е лимитирана до 30 км/час. Градските управляващи настояват, че близо 60% от жителите на града са подкрепили сходна мярка. Това си проличало и от неотдавна извършено допитване. Сблъсъкът на пешеходец с автомобил, който се движи със скорост от 50 км/час, основава 80%-ов риск за живота на индивида. При скорост от 30 км/час рискът спада до 10%.

Мярка против шума

Въвеждането на лимитирана скорост в Париж е мярка, с която кметицата от Социалистическата партия Ан Идалго се бори за гласовете на Зелените. Ако тя се кандидатира на президентските избори през 2022 година, тези гласове ще са ѝ нужни. Бившата министърка на околната среда Делфин Бато към този момент е на нейна страна. „ Ограничението от 30 км/час е мярка против шума. Уличният звук е огромен проблем за здравето на хората “, споделя тя. Градските управляващи настояват, че лимитираната скорост понижава шума от уличното придвижване с три децибела, което жителите щели да почувстват като понижение с 50%.

„ Грешка! “, отвръщат от френското съдружие „ 40 милиона водачи “. Неговият ръководител Пиер Шасеро споделя, че мярката е „ гротескна и глупава, защото настройва жителите едни против други “. Противниците на мярката имат и различен мотив. Общественият Институт за екологични проучвания Cerema заяви следното: Количеството на въглеродния двуокис, което се отделя при пътешестване с 30 км/час е с близо 20% по-високо от това, когато колите се движат с 50 км/час.

Съпротива от страна на консервативната съпротива

А лидерката на консервативната съпротива Рашида Дати е същински ядосана: „ Заради политиката на мадам Идалго, в Париж в този момент има тапи даже измежду нощ. А тапите водят до по-голямо замърсяване на въздуха “, споделя тя. И до момента съвсем на всички места в Париж действаха ограничавания на скоростта до 60 км/час, а по най-централните булеварди на града и около Сена – до 50 км/час. Трезво видяно, ограничаването от 30 км/час не е изключително реалистично, тъй като междинната скорост на напредване във френската столица рядко надвишава 15 км/час.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР